Capital.ba

EBRD finansira projekte u Turskoj i Rusiji

15.05.2010. / 19:12

ZAGREB, Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) pokrenula je program finansiranja projekata energetske efikasnosti u Turskoj, vrijedan do 200 miliona dolara, a EBRD je danas u sklopu Godišnje skupštine u Zagrebu potpisao i sporazum o 40 miliona dolara vrijednom finansiranju s vodećom ruskom agrobiznis grupacijom Sodrugestvo.
Za promovisanje projekata energetske efikasnosti u Turskoj EBRD je pokrenuo program finansiranja održive energetike (TurSEFF), vrijedan do 200 miliona dolara, saopšteno je danas iz EBRD-a. Putem lokalnih banaka partnera novac iz tog programa koristit će se za odobravanje kredita preduzećima i domaćinstvima za finansiranje projekata energetske efikasnosti u industriji, toplinske sanacije zgrada, te malih obnovljivih izvora energije, uključujući geotermalne, solarne, biomasu i biogas.

Slični EBRD-ovi programi trenutno su aktivni i u Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Gruziji, Mađarskoj, Kazahstanu, Makedoniji, Crnoj Gori, Moldaviji, Rumuniji, Rusiji, Srbiji, Slovačkoj i Ukrajini, a dosad je banka za tu svrhu izdvojila više od 1,1 milijardu dolara. EBRD potpisao je danas sporazum o 40 miliona dolara vrijednom finansiranju s ruskom agribiznis grupacijom Sodrugestvo.

Sporazum o finansiranju ovog ključnog dobavljača ruske agro-prehrambene industrije imat će kao važnu posljedicu pad cijena, budući će podstaći proizvodnju uljarica u ruskoj regiji Kalinjingrad i omogućiti lokalnim poljoprivrednicima pristup izvoznim terminalima, kazao je Alain Pilloux, direktor EBRD-a za industriju, trgovinu i agribiznis.

EBRD je u sektor agrobiznisa od 1991. do danas izravno uložio više od 5,5 milijardi evra finansiranjem više od 380 projekata širom srednje i istočne Evrope i ZND-a, navode iz Banke. Hina

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!