24. jul  2018. 14.08  | Izvor: RTV (Bojan Sapanjoš)

Mlade košarkašice nastavljaju niz uspeha (AUDIO)

Novi Sad -

Mlada ženska košarkaška reprezentacija Srbije, igračice rođene 1998. godine i mlađe, zauzela je drugo mesto i osvojila srebrnu medalju na Evropskom prvenstvu koje je održano u mađarskom Šopronu. Izabranice selektora Miloša Pavlovića izgubile su u finalu od selekcije Španije (69:50), što ne umanjuje njihov uspeh i dobre igre koje su prikazale na šampionatu.

audio icon

Uprkos velikom trudu i borbenosti naš mladi tim nije mogao da se na pravi način suprotstavi ekipi koja je na prvenstvu rušila sve pred sobom i sa maksimalnih sedam pobeda došla do zlatne medalje.

kosarkasice radivoj korac vrsac jpg

Na prijemu vicešampionki Evrope obratio se generalni sekretar Košarkaškog saveza Srbije Dejan Tomašević, koji je devojkama čestitao i izrazio je nadu da će osvajanje medalja biti nastavljeno.

"Glavno pitanje u savezu je uvek bilo da li u mlađim kategorijama treba forsirati rezultat ili stvarati igračice za A selekciju", kaže Tomašević i dodaje da je najbolje da se ostvare oba cilja, te da je siguran da su mnoge devojčice iz ekipe vicešampionki na dobrom putu za najbolji tim.

On je istakao velika očekivanja kada je reč o ženskoj košarci, te da je to jedan od razloga što je savez prihvatio da sledeće godine organizuje Evropsko prvenstvo u Srbiji.

Selektor ekipe Miloš Pavlović istakao je da su igračice najzaslužnije za osvajanje medalje, koja je došla kao rezultat napornog rada.

"Devojke su ostvarile ogroman uspeh, a medalje se osvajaju u kontinuitetu zbog sistemski organizovanog rada", kaže Pavlović i dodaje da se kod igračica stvara navika igranja za visok plasman.

Ekipu je do osvajanja srebrnog odličja predvodila kapiten Ivana Katanić koja po dolasku iz Mađarske nije krila zadovoljstvo plasmanom u finale.

"Ostaje žal što nismo osvojile zlato, ali biće prilika", kaže Ivana i zaključuje da se naporan rad isplatio celoj ekipi.

Priliku da se popnu na sam vrh evropske košarke naša selekcija imaće naredne godine, kada će Srbija biti domaćin Evropskog šampionata.