Skupština RS odlučuje o ukidanju izveštaja o Srebrenici

S. M.

23. 07. 2018. u 07:45

Kolegijum Narodne skupštine danas će odlučiti o održavanju posebne sednice. Očekuje se da svi politički faktori u RS proglase ništavnim taj dokument

Скупштина РС одлучује о укидању извештаја о Сребреници

Foto Narodna skupština

KOLEGIJUM Narodne skupštine danas će doneti odluku o tome da li će biti održana posebna sednica na kojoj bi trebalo staviti van snage Izveštaj Komisije o Srebrenici, koji je usvojen pre 14 godina. Lider NDP Dragan Čavić potvrdio je da će predstavnici opozicije prisustvovati sednici Kolegijuma NS RS, a nakon toga saopštiti stav u vezi s prisustvom na posebnoj sednici NS RS, na kojoj bi trebalo da se raspravlja o Izveštaju o Srebrenici.

Posebnu sednicu zatražio je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, sa jednom tačkom dnevnog reda - informacija o Izveštaju Komisije o događajima u Srebrenici i oko nje u periodu od 10. do 19. jula 1995. godine.

Dodik je ranije izjavio da će okupiti sve političke faktore u Srpskoj u nameri da Narodna skupština zaduži Vladu da povuče i proglasi ništavnim svoj izveštaj o Srebrenici.

On je napomenuo da se u tom dokumentu navode podaci koji nisu tačni i nisu potvrđeni ni u Haškom tribunalu, a koji federalna javnost smatra relevantnim.

- U Haškom tribunalu ima nekoliko presuda koje govore o 3.500 do 5.000 stradalih, a u izveštaju piše da ih je 8.700 - rekao je Dodik.

Predsednica Vlade Srpske Željka Cvijanović rekla je da Izveštaj Komisije za Srebrenicu o događajima u julu 1995. zaslužuje da se nađe na dnevnom redu sednice Narodne skupštine pred ljudima koje je direktno izabrao narod, kao i da svi treba da pokažu ozbiljnost, jer je to test za sve političke partije.

Vladajuća koalicija je ponudila svim parlamentarnim partijama da idu ka tome da Izveštaj bude stavljen van snage, da bi se poslala poruka koja je mnogo jača kada to uradi parlament nego kada to uradi Vlada.

SAVEZ ZA POBEDU

STRANKE okupljene u Savezu za promene nastupaju na predstojećim izborima kao Savez za pobedu, saopštio je lider PDP Branislav Borenović. On je rekao da je pod tim nazivom overena i kandidatska lista za člana Predsedništva BiH i predsednika Srpske. Borenović je rekao da je Savez za pobedu uveren u apsolutnu pobedu na predstojećim izborima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

lepi

23.07.2018. 10:18

Savez za pobedu je savez kojeg podrzavaju i vole Bosnjaci,i oni hoce da vode Republiku Srpsku ! To vam je kao da u Srbiji opoziciju podrzavaju Siptari !

milijan

24.07.2018. 07:20

@lepi - Bosnjaci i Dodikova stranka prave zakone po Bosni, pa objasni koga podrzavaju bosnjaci? Ko je sredio akcize i kredite MMFa?