U banji Rusandi sve više stranih gostiju

Blato iz jezera Rusanda vekovima je poznato kao lekovito, a predanje kaže da je čak i ime sela Melenci nastalo po reči melem. Poznato lečičište kod Zrenjanina sada je u procesu privlačenju investitora kako bi, uz proširenje, postalo i atraktivnna turistička destinacija.

Među oko tri stotine pacijenata u banji Rusandi u Melencima je i Višnja Rakić iz Zlatice. Ovo joj je drugi boravak u lečilištu gde, osim na terapije i rehabilitaciju, gosti dolaze i na odmor, i kaže da je zadovoljna.

"Bila sam nepokretna pre par meseci, a sada već hodam sa statičnom šetalicom i idem polako, ali napreduje."

Stanija Jova iz Botoša kaže da bi svima preporučila tu banju: "I ako su bolesni i ako nisu, mogu doći ovde na šetnju, na izlet i veoma je lepo."

Specijalna bolnica Rusanda je paviljonskog tipa sa šest postelja, dok je veliki broj posetilaca tu zbog ambulantnih, fizioterapeutskih usluga, velnes terapija, tretmana laserom ili lekovitim blatom.

Lekoviti peloid iz slanog jezera Rusande kao deo rudnog bogatstva Srbije ne može se izvoziti i prodavati, ali je moguće privući turiste u to selo kod Zrenjanina, smatra dr Zorica Ćulibrk, direktorka banje Rusande:

"Apsolutno smo spremni i prosto moramo da radimo na tome kako bismo dalje opstali. Cilj nam je, pre svega, proširenje naših kapaciteta, izgradnja novih objekata hotelskog tipa i renoviranje starih, postojećih, koji bi se mogli adaptirati i prema zakonskim okvirima i svim drugim pravilima."

Saradnja je za sada uspostavljena sa Rusijom, Rumunijom, a za organizovanje turističkih poseta zainteresovani su i Iranci.

"Ova zemlja je jako lepa, ima velike potencijale i to moramo svi zajedno da radimo, da njih privlačimo, turiste da dolaze", kaže dr Said Hoseini, predsednik Iranskog trgovinskog centra za Balkan. "Tako da postoje ti potencijali, kao i investitori koji dolaze ovde. Mi smo sada počeli ovde i videćemo kako će ići dalje."

Poslednjih godina mnogo je uloženo u obnovu infrastrukture banjskog lečilišta, ali je neophodan veći smeštajni kapacitet. Očekuje se da bi samo iz Irana godišnje Rusandu posećivalo i više od tri hiljade turista.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво