Krompiruša bez “Ginisa”

Rada Šegrt

22. 07. 2018. u 07:01

Domaćice iz Novih Kozaraca umesile pitu dužine 30,2 metra

Кромпируша без “Гиниса”

Foto R. Šegrt

DOMAĆICE iz Novih Kozaraca mogle su da uđu u Ginisovu knjigu rekorda samo da je komisija bila u subotu u ovom selu kod Kikinde. Tada bi se uverila da su vredne Kozarčanke umesile pitu krompirušu dugu čak 30,2 metra.

One već deset godina zaredom na popularnoj “Pitijadi” prave domaću pitu od krompira, ali svaki put dužu. Pita kojom se ponose, ove godine je duža od prošlogodišnje za čitavih 20 centimetara.

- Za ovu pitu potrošile smo 20 kilograma brašna, 25 kila krompira, osam litara ulja, četiri kilograma luka, pet kesica bibera i kilogram soli. Pitu je napravilo 12 žena, polovina je umesila testo, a isto toliko ih je pomoglo da se testo razvuče i nafiluje - kaže Mirela Blagojević, predsednica Udruženja žena iz Novih Kozaraca.

Među veštim domaćicama bila je iskusna Mileva Šešum (82), koja pitu pravi baš onako kako se to činilo u Bosni, odakle je kada je imala svega osam godina, došla u Nove Kozarce.

- Sa deset godina naučila sam da je najvažnije da se testo više puta rastanji oklagijom, da se “oklagija”. Pita ne bi trebalo da bude ni previše masna, ni previše posna - objasnila je Mileva.

OSIM što je sa članicama udruženja napravila veliku pitu krompirušu za “Ginisa”, baka Mileva Šešum ove godine je i pojedinačno umesila najukusniju pitu. Ona je, u konkurenciji pedesetak drugih domaćica, pobedila na “Pitijadi” u individualnoj konkurenciji. Drugo mesto, prema oceni stručnog žirija, zauzela je Sonja Liptai iz Iđoša, a treće Nada Đurđević.

Džinovska pita krompiruša podeljena je građanima po simboličnoj ceni kako bi se prikupio novac za lečenje petogodišnje Kikinđanke Kaline Radnović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije