"Poskupljenje goriva-rast cena"

Gorivo u Srbiji je poskupelo u proseku za 3, 8 odsto pa za litar motornig benzina treba izdvojiti 119,42 dinara dok dizel gorivo košta 108,6 dinara.

Izvor: B92

Subota, 15.05.2010.

01:15

Default images

Ministar trgovine Slobodan Milosavljević kaže za B92 da će poskupljenje goriva svakako uticati na cene ostalih proizvoda.

Prema navodima Ministarstva energetike, uslovi za promenu cene goriva stekli su se pošto je cena nafte na svetskom tržištu izražena u dinarima u proseku porasla za 6,44 odsto od prethodnog poskupljenja.

Milosavljević podseća da je još pre dva meseca predložio smanjenje akciza i smanjenje prerađivačke cene goriva, odnosno da se promeni formula za izračunavanje cene goriva.

"Došlo se do toga da je prihvaćena jedna, rekao bih, međuvarijanta. Mi smo pre otprilike dve, tri nedelje, na sednici Vlade, izvršili promenu u smislu da se korigovanje cena ne vrši dvonedeljno, nego mesečno. To je korisno, ali nedovoljno", smatra on.

"Kao Ministrastvo trgovine smo zabrinuti zbog predstojeće turističke sezone, u kojoj od juna do kraja septembra prođe kroz Srbiju između milion i po do dva miliona vozila, u tranzitu. Takav gubitak za budžet Srbije, po osnovu akcize i PDV-a, je nešto što će i te kako imati posledice na ukupne ekonomske rezultate", kaže Milosavljević.

Promena akciza na gorivo iziskivala bi rebalans budžeta, čemu se otvoreno protivi ministarka finansija Diana Dragutnović.

Ministar Milosavljević misli da takvi stavovi nisu produktivni.

"Kao ministar trgovine, zadužen za promet, osećam problem koji nadolazi i tražim da se nađe rešenje. I moje kolege koje učestvuju u radnoj grupi koja se sastajala već nekoliko puta predlažu ovo o čemu ja pričam, s vrlo konkretnim podacima, činjenicama i projekcijama", navodi on.

"Razgovarao sam o tome i sa premijerom Cvetkovićem, još uvek je to u analiziranju i traženju raznih drugih opcija. Nadam se da ćemo i ovome, kao u mnogim drugim stvarima, doneti ispravnu odluku", kaže ministar.

Prethodna promena cena goriva na pumpama u Srbiji bila je 10. aprila, u proseku za 1,16 dinara po litru, odnosno za 1,06 odsto.

Nove cene goriva

Maksimalne dozvoljene cene za motorne benzine biće više u proseku za 3,8 dinara po litru, odnosno 3,23 odsto, a za dizel goriva 4,5 dinara po litru, što je poskupljenje od 4,31 odsto:
- Maksimalna cena za litar motornog benzina i bezolovnog motornog benzina od 95 oktana biće viša za 3,68 dinara i iznosiće 119,42 dinara.

- Litar evro premijum benzina koštaće 129,69 dinara, što je poskupljenje od 4,3 dinara.

- Dizel gorivo D-2 moći će da poskupi za 4,04 dinara po litru i nova cena će biti 108,6 dinara.

- Cena bezolovnog motornog benzina od 92 oktana biće povećana za 3,55 dinara, tako da će litar tog goriva koštati 117,3 dinara.

- Nova cena litra dizel goriva eko 350 biće viša za 4,3 dinara i iznosiće 112,82 dinara.

- Cena litra eko 50 dizela povećaće se za 4,59 dinara, na 117,79 dinara.

- Evro dizel će poskupeti za 4,78 dinara i litar će koštati 120,83 dinara.

- Nova cena litra lož ulja biće veća za 5,13 dinara i iznosiće 90,82 dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

87 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: