HARADINAJ PONOVO PRETI: Podela Kosova za mene znači rat

Tanjug

20. 07. 2018. u 11:04

Premijer privremenih kosovskih institucija Ramuš Haradinaj protivi se ideji o, kako navodi, razmeni teritorija sa Beogradom ili podeli Kosova i poručuje da za njega "podela znači rat"

ХАРАДИНАЈ ПОНОВО ПРЕТИ: Подела Косова за мене значи рат

Foto: AP

Premijer privremenih kosovskih institucija Ramuš Haradinaj protivi se ideji o, kako navodi, razmeni teritorija sa Beogradom ili podeli Kosova i poručuje da za njega "podela znači rat", preneli su prištinski mediji.


Kako prenosi prištinski portal Kosovapress, Haradinaj je to rekao reagujući na izavu američkog ambasadora Grega Delavija, koji u sinoćnoj izjavi z KTV nije isključio mogućnost podele Kosova.


"Razdvajanje je borba za mene, ja kažem to bez oklevanja i da je opasno da se sda govori o razdvajanju", rekao je Haradinaj na RTV Dukađini, prenosi Kosovapress.


Prema njegovim rečima, "svako ko pominje podelu Kosova izazvaće tragediju na Balkanu".



"Nije dobro spominjati podelu. Svako ko spominje podelu, iz bilo kog razloga, pogrešno jer bi to moglo da dovede do tragedije na Balkanu ", naveo je on.


U ovim okolnostima, kaže, nema podele ili razmene teritorija.


"Nema razmene, nema podele teritorija, to je opasno u ovim okolnostima", rekao je, između ostalog, Haradinaj, prenosi prištinski portal.


Američki ambasador je na pitanje da li je podela Kosova opcija, rekao da ne želi da govori o elementima koji bi se mogli naći u konačnom sporazumu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.


DELAVI PORUČIO: IGNORIŠITE LAŽNE VESTI


Američki ambasador u Prištini Greg Delavi na Tviteru je danas negirao da je u intervjuu KTV-u rekao da je pitanje podele Kosova i razmene teritorija sa Srbijom deo političkog dijaloga u Briselu.


"Ignorišite lažne vesti. Evo šta sam rekao: Kosovo treba da odredi šta su njegovi ciljevi, mora da pokuša da postigne konsenzus o tim ciljevima. I to je ono na šta sam sada fokusiran", napisao je Delavi.


Prema prištinskim medijima, međutim, Delavi je na insistiranje novinara da kaže, da li isključuje mogućnost podele Kosova, naveo:



"Rekao sam da ne želim da govorim o tome što može da bude deo konačnog sporazuma. Neću da govorim o tome šta mislim kako treba voditi briselski dijalog, niti šta bi se desilo ako bi se promenila forma dijaloga. Ako govorimo o tome šta bi trebalo da se desi ovde to je da treba da postoji veće učešće kosovskih političkih predstavnika u tome. Svako treba da bude uključen u razgovor o svim pitanja".


Upitan da li to znači da će svaki sporazum oko kojeg se saglase Beograd i Priština biti prihvatljiv za američku administraciju, Delavi je ponovio da neće da odgovori na to pitanje.


"Izvinjavam se. Vi ste vrlo kreativni i ja kada razgovaram sa nekim postavim pitanje na nekoliko različitih načina, ali opet to je isto pitanje i ja ne želim da nerviram gledaoce", rekao je američki diplomata, preneli su prištinski mediji.


Ova izjava Delavija je protumačena u prištinskim medijima da on ne isključuje mogućnost podele Kosova, odnosno razmene teritorija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (30)

Znaci Tako

20.07.2018. 11:29

Hm, o kakvoj podeli ovaj prica. Nema podele, KiM je Srbija, sve drugo ne dolazi u obzir!!!

profesor

20.07.2018. 12:20

pa strasna stvar preti se Haradinaj ratom mi smo spremni jedino mi zao jadnih siptara on ce pobeci prvim avionom a gologuzi narod ce nastradati.

Косовка

20.07.2018. 12:20

Исто значи и за нас! O каквој подели причаш, о подели чије државе? Ко те лаже да ће СРБИ да дозволе поклањање делова своје државе? Па Косово Метохија су српске земље, бре! Никада нису биле албанске, нити ће бити, без обзира шта се неко буде са вама договорио у Бриселу!

živimo u nadi

20.07.2018. 16:33

@Pop - nadajmo se da ce amerika reagovati I da nece dati podelu jer ako dođe do podele rusija ce stalno srbiju gurati da polovinu koja je pripala srbiji gura u sukob a na toj polovini ce srbi da I dalje sede I ništa nece raditi baš kao I sada jer ce Beograd uzimati od nas seljaka šuzmadije da daje njima pare a nisu gadljivi ni na tacijeve pare ne vidim šta fali srbima u sloveniji makedoniji hrvaskoj crmnoj gor svi su uzeli njihove papire I bolje žive nego mi seljaci u srbiji

Komsiluk

20.07.2018. 12:37

nam je divan. Pobednica mokre majce preti s jedne strane i porucuje ovom kasapinu da ima njenu podrsku. Kasapina naoruzavaju prijatelji one pametnice a nama hoce da uniste odbrambenu municiju.

Nesa

20.07.2018. 16:28

Neverovatno je kad mrsimuda kao ova spodoba prica o ratu. Pa jedno je puknuti pa bazati po sumama i preko granice u albaniju, a drugoje voditi rat. No nemas ti brajko moj kapaciteta da to shvatis. A rat ako silno prizivas, onda ga i dobijes.

Leka

20.07.2018. 16:28

da smo mi ozbiljna država ovaj ubica bi odavno bio hrana crvima. jadni crvi i oni bi uginuli.toliko je ubica otrovan mržnjom.

Miloš

20.07.2018. 16:39

Za tog koljača srpske dece i silovatelja srpslih žena da se crvena poternica stavi na prvo mesto da mu se uceni glava i da svaki put razmišlja kad sedne negde dal će neko da ga smakne.

Čika Velja

20.07.2018. 17:49

To ti je garancija za nogu u dupe,osim ako neko hoce da zapocne novi rat,a onda ce onaj prosli da bude predskolski trening!!!

Srki

20.07.2018. 19:47

Započeti reintegraciju državljana Srbije albanskog porekla, besplatno im podeliti dokumenta, obezbediti im njihova prava i upotrebu servisa države Srbije. Zapošljavati ih na teritoriji Srbije, na metar od adminstrativne linije. Srbi sa Kosova su malobrojni i ne mogu promeniti stanje. Albanci mogu. A i njima je dosta ovih likova koji prizivaju rat. Sa ratnim vođama nema dogovora, oni su previše ostrašćeni i misle o ratu. Rat je završen, treba živeti.

zakara007

20.07.2018. 20:44

Kurcenje u stilu petaka(siptar na velikom odmoru u osnovnoj skoli) znajuci da mu je tu stariji brat osmak (big brother amerikanac). Moje pitanje glasi, sta ce biti kad osmak zavrsi "skolu" i ode? Sta onda a? Bice berba usiju.

Marko Petrovic

20.07.2018. 20:46

To je to kad stalno imaju potrevu da dizu tenziju, ne mogu da funkcionisu uopste bez toga...

veselnik

20.07.2018. 20:47

Ako neko miski o "podeli" tako da damo deo svoga (KiM) za deo svoga (severni deo KiM), da li je normalan? To vazi i za nase politicare!

Miki

21.07.2018. 13:19

Rat i tvoj kraj!!!!!!! Šteta što to nećeš videti!!! Da, neće te srbi ubiti nego tvoji i to vrlo skoro...

Michael

21.07.2018. 13:48

ne podelu nego celo Kosovo da se vrati. Rat je najbolji deo tvog zivota nesreco. unistavas druge zivote i sudbine a bogatis se. Da nije bilo rata bio bi i ostao sitni krimos na Zapadu a ovako premijer.