Najnovije vesti
Vesti Svet
ODRASTALA U SIBIRSKIM ŠUMAMA Prelepa ruska špijunka NUDILA SEKS AMERIKANCU kako bi izmamila informacije

ODRASTALA U SIBIRSKIM ŠUMAMA Prelepa ruska špijunka NUDILA SEKS AMERIKANCU kako bi izmamila informacije

Marija Butina, devojka koja je uhapšena kao navodni agent Kremlja, nudila je seks Amerikancu kojeg je obeležila kao posebno interesantnog u organizaciji koju je targetovala.

Marija Butina kolaž Foto: RAS Srbija
Marija Butina kolaž

Kako piše BBC, Butina će ostati u pritvoru zbog opasnosti da pokuša bekstvo, iako je njen advokat rekao da već mesecima sarađuje sa američkim vlastima.

Maria Butina
Foto: Facebook
Maria Butina

Butina, koja je uhapšena u nedelju, u sredu se pojavila pred sudom u Vašingtonu, a tereti se da se nije registrovala kao strani agent i za zaveru protiv vlade SAD. Ipak, nije optužena za špijunažu. Ministrastvo spoljnih poslova Rusije reklo je da njeno hapšenje dizajnirano da umanji pozitivne rezultate samita ruskog i američkog predsednika, koji su se u ponedeljak sastali u Helsinkiju.

"Osoba 1"

Prema dokumentima koji su prezentovani sudu Butina je živela sa neimenovanim Amerikancem (56), koji se u spisima vodi kao "Osoba 1" i sa kojim je imala "lični odnos".

- Ali ovaj odnos ne predstavlja jaku vezu sa SAD jer se čini da ju je Batina tretirala kao jednostavno neophodan aspekt svojih aktivnosti - navodi se u sudskim dokumentima.

Na nekim fotografijama na društvenim mrežama Butina je sa izvesnim Polom Eriksonom, konzervativnim političkim aktivistom koji ima 56 godina, ističe BBC. Prema dokumentima do kojih je dođao FBI, ona je "izrazila prezir jer je nastavila da sarađuje sa američkim čovekom". Tužioci su istakli da vezu nije shvatala ozbiljno jer je u najmanje jednom slučaju nudila seks osobi koja nije "Osoba 1", u zamenu za poziciju od posebnog značaja u organizaciji, koja nije imenovana. Ipak, prema njenim profilima na društvenim mrežama.

Sastanak Putina i Trampa

Navodno je, prema dokumentima, ruski zvaničnik radio kao njen vodič i davao joj instrukcije preko poruka.

- Sada sve treba da bude tiho i pažljivo. Idem da spavam, sada je tri sata (ujutru). Spremna sam za dalja naređenja - navodno je napisala jedne večeri. Tokom boravka u SAD, imala je veze sa konzervativnim grupama koje se zalažu za oružje.

Navodno su u jednom trenutku, tokom predsedničke kampanje u SAD, ona i njen ruski saradnik probali da urede sastanak Donalda Trampa i Vladimira Putina. Na sastanku Gradske skupštine 2015. godine navodno je pitala Trampa o njegovim pogledima na Rusiju, a naredne godine se srela sa njegovim sinom, Donaldom Trampom mlađim. Na njenoj fejsbuk stranici mogu se videti slike sa događaja na kojima je upoznala poznate američke političare.

Dolazak u SAD

Butina je ušla u Ameriku 2016. godine sa studentskom vizom, a prema njenoj stranici na "Linkdinu" nedavno je završila master iz međunarodnih odnosa u Vašingtonu.

Na radio emisiji iz 2015. godine ispričala je da je odrastala u šumi u Sibiru i da je od oca naučila da lovi. Preselila se u Moskvu gde je osnovala grupu "Pravo na nošenje oružja", koja se zalagala za posedovanje privatnog oružja u Rusiji.

Ruski saradnik

Prema američkim medijima ruski zvaničnik koji je bio u kontaktu sa njom je Aleksandar Toršin, zamenik guvernera ruske Centralne banke i dobro povezan sa bivšim ruskim senatorom iz Putinove partije. U aprilu je obuhvaćen sankcijama američkog Stejt departmenta.

Tokom godina Butina je objavila nekoliko fotografija sa Toršinom, piše britnaski medij, dok je na aplikaciji za vizu navela da je radila kao njegov specijalni asistent.