Region

0

Grabar-Kitarović: Hrvatska snažno podržava evropsku integraciju Albanije

Autor: VV

Izvor: Beta

Grabar-Kitarović: Hrvatska snažno podržava evropsku integraciju Albanije

Izvor: Foto: Beta, HINA / Lana Slivar Dominic

Drugog dana posete Tirani gde se sastala s predsednikom parlamenta Granitom Rucijem, Grabar-Kitarović je čestitala albanskoj strani na odluci Evropskog veća o otvaranju pristupnih pregovora u junu 2019. i obećala da će Hrvatska pomoći znanjem i iskustvom koje je stekla na vlastitom evropskom putu.

"Treba da nastavimo zajedno da radimo kako bismo uspostavili još bolju saradnju (...) kao zemlja s izuzetnim geostrateškim položajem, Albanija će imati sve značajniju ulogu u jugoistočnoj Evropi. Hrvatska se raduje daljnjem jačanju svojih strateških odnosa s Albanijom", rekla je Grabar-Kitarović, prenosi Hina.

Prema njenim rečima to će doprineti pozitivnim procesima u susedstvu, kako u vidu stabilnosti i sigurnosti, tako i u poboljšanju privredne sigurnosti. "Hrvatska i Albanija mogu zajedno puno toga učiniti", dodala je.

Ponovila je da Hrvatska pridaje veliku važnost stabilnosti, sigurnosti i prosperitetu jugoistočne Evrope i snažno zagovara evropsku perspektivu celog tog prostora.

"Albanija je veoma važan partner, strateški i politički, i EU je to prepoznala", rekla je.

Predsednica Hrvatske u govoru se osvrnula i na "trajno i nerazdvojno prijateljstvo" dve zemlje i ulogu albanske nacionalne manjine u hrvatskom društvu.

"Albanija je bila naš prijatelj kada nam je bilo potrebno", kazala je i podsetila na brojne Albance koji su se borili u Domovinskom ratu.

"Bili smo doslovce braća po oružju, prije nego smo 2009. ušli zajedno u NATO. Mnogi su Albanci žrtvovali svoje živote za Hrvatsku i verujte mi - Hrvatska to neće zaboraviti", dodala je.

Kazala je da je Hrvatska, zemlja na raskrsnici hrišćanstva i islama, pomorske i kontinentalne tradicije, izvrstan primer suživota, uključivosti i integracije raznih kultura i religija.

"Albanci su u potpunosti integrisani i cenjeni pripadnici hrvatskog društva (...) kako vole i poštuju Hrvatsku, a istovremeno su ponosni i domoljubni Albanci, sjajan su primer pozitivnog uticaja na odnose naših zemalja", kazala je predsednica Hrvatske podsetivši na zajednicu Arbanasa kod Zadra koja tamo živi od 18. veka.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR