Devojka koja je hakovala email nalog Selene Gomez mogla bi da bude osuđena na 9 godina zatvora

Sajber hronika, 18.07.2018, 10:30 AM

Devojka koja je hakovala email nalog Selene Gomez mogla bi da bude osuđena na 9 godina zatvora

21-godišnja Suzan Atrik iz Nju Džerzija optužena je za hakovanje email naloga pop zvezde i glumice Selene Gomez, i krađu njenih privatnih fotografija, koje je optužena objavila na internetu.

Optužnica koja je podignuta prošle nedelje, u četvrtak, tereti Suzan Atrik za krađu identiteta, pristup i korišćenje računarskih podataka za izvršenje prevare ili nezakonito sticanje novca, imovine ili podataka i pristup računarskim podacima bez dozvole.

Prema navodima tužilaca, Atrik je nekoliko puta u periodu od juna 2015. do februara 2016. godine, hakovala email naloge Selene Gomez i jednog od njenih saradnika.

Ona je zatim slike i drugi ukradeni materijal delila sa svojim prijateljima i objavila ih na internetu.

Gomez, koji ima više od 138 miliona pratilaca na Instagramu, je bila žrtva napada hakera u avgustu 2017. godine, kada su golišave fotografije njenog bivšeg dečka Džastina Bibera postavljene na njen Instagram nalog. Međutim, nije jasno da li su te fotografije takođe predmet krivične prijave protiv Suzan Atrik.

Kako piše LA Times, veruje se da je Atrik upala u Apple iCloud i Yahoo email naloge koje su koristili Gomez i njen lični asistent, koristeći javno dostupne informacije među kojima su bili odgovori na tajna sigurnosna pitanja.

Ona je zatim ukrala ono što je bilo dostupno, uključujući i golišave fotografije Džastina Bibera koje su nastale kada su Gomez i Biber bili na odmoru na Bora Bori 2015. godini.

Optužena će se pred sudom u Los Angelesu pojaviti 27. avgusta. Ako bude proglašena krivom po svih 11 tačaka optužnice, mogla bi da bude osuđena na devet godina i osam meseci zatvora.

Tužilac će tražiti kauciju od 250000 dolara.

Ni Selena Gomez niti iko od njenih predstavnika nisu komentarisali ovaj slučaj.

Izgleda da poznate ličnosti ne shvataju sigurnost svojih online naloga ozbiljno, jer svako može pronaći odgovore na sigurnosna pitanja poznatih ličnosti o kojima se ionako mnogo zna i o kojima je mnoštvo informacija moguće pronaći na internetu.

O tome svedoče i dešavanja koja su u javnosti poznata kao skandal Fappening, kada su hakeri uspeli da hakuju iCloud naloge stotine pevača i glumica, među kojima su Dženifer Lorens, Kejt Apton, Majli Sajrus i Kim Kardašijan, i izvuku njihove golišave fotografije i video snimke. Hakovanje online naloga poznatih postalo je hobi za sajber kriminalce širom sveta, a Fappening je samo vrh ledenog brega.

Iako niste poznati kao Selena Gomez, učite iz njenih grešaka - uvek izaberite jake i jedinstvene lozinke za sve vaše online naloge i omogućite dvofaktornu autentifikaciju, ako je dostupna, tako da čak i ako hakeri saznaju vašu lozinku, oni neće moći da uđu u vaš nalog.

Ne oslanjajte se na odgovore na sigurnosna pitanja koje je lako pogoditi. Umesto toga, koristite nešto što znate samo vi i niko drugi.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Uhapšeni autor i prodavac poznatog trojanca Hive RAT

Uhapšeni autor i prodavac poznatog trojanca Hive RAT

Dve osobe za koje se sumnja da su umešane u razvoj i distribuciju trojanca „Firebird“ koji je sada poznat pod nazivom „Hive RAT&ldq... Dalje

Zatvoren popularni hakerski sajt

Zatvoren popularni hakerski sajt

Nemačka policija je saopštila da je zaplenila infrastrukturu popularnog ilegalnog darknet marketa Nemesis i uklonila veb sajt. Posetioce sajta doče... Dalje

Uhapšena trojica hakera zbog hakovanja više od 100 miliona email i Instagram naloga

Uhapšena trojica hakera zbog hakovanja više od 100 miliona email i Instagram naloga

Vlasti u Ukrajini uhapsile su tri osobe pod sumnjom da su hakovale više od 100 miliona email i Instagram naloga korisnika širom sveta. Osumnjičeni,... Dalje

Administrator ransomware kartela LockBit osuđen na 4 godine zatvora

Administrator ransomware kartela LockBit osuđen na 4 godine zatvora

Administrator ransomware grupe LockBit osuđen je na četiri godine zatvora nakon što je prošlog meseca pred sudom u Kanadi priznao krivicu po osam ... Dalje

I u Rusiji hapšenja sajber kriminalaca, stručnjaci kažu da to nije slučajno

I u Rusiji hapšenja sajber kriminalaca, stručnjaci kažu da to nije slučajno

Ruske vlasti su identifikovale i uhapsile tri člana ransomware bande SugarLocker. Grupa posluje pod maskom legitimne tehnološke kompanije pod nazivo... Dalje