Najnovije vesti
Vesti Beograd
Komesarijat za izbeglice: U Ustaničku treba useliti one kojima pripadaju stanovi

Komesarijat za izbeglice: U Ustaničku treba useliti one kojima pripadaju stanovi

Združena akcija “Krov nad glavom" saopštila je danas da će Komesarijat za izbeglice “pokušati da iz Ustaničke ulice 244g, od 23. jula do 10. avgusta, prinudno iseli stanare iz 10 garsonjera”, dok u Komesarijatu kažu da su se obratili lokalnoj samoupravi sa zahtevom da se, iz trećeg pokušaja, nelegalno naseljeni stanovi oslobode i u njih usele oni kojima po zakonu pripadaju.

protest ustanicka Foto: youtube
protest ustanicka

Kako je saopšteno iz Komesarijata, te stanove su dobile porodice iz BiH i Hrvatske na legalnom konkursu, ali u njih godinama ne mogu da uđu, jer su ih zauzeli drugi i to nasilnim provaljivanjem i obijanjem ulaznih vrata, dok su stanovi bili prazni i čekalo se da se završi konkurs.

- Stanovi za izbeglice u Ustaničkoj ulici u Beogradu dodeljeni su na konkursu završenom 2016. godine porodicama koje medju svojim članovima imaju bolesna, invalidna i u ratu poginula ili nestala lica - navedeno je u saopštenju Komesarijata.

Dodaje se da su stanovi dodeljeni u transparentnom postupku čija je dokumentacija više puta stavljana na uvid javnosti, te da se radi o konkursu u kojem je dodeljeno ukupno 30 stambenih jedinica u Beogradu.

- Deo stanova u Ustaničkoj 244g su, međutim, nelegalno zaposela treća lica, nasilnim provaljivanjem i obijanjem ulaznih vrata, u vreme dok su stanovi bili prazni jer se čekao završetak konkursa. Provaljeno je u 15 stanova, od kojih je u ovom trenutku uzurpirano 11, dok su četiri ključa vraćena - navodi se u saopštenju.

Iako je Komesarijat za izbeglice i migracije svestan da su ta lica bespravo uzurpirala stanove, a pošto se radi većinom o interno raseljenim licima i izbeglicama, Komesarijat je u saradnji sa Gradom Beogradom tokom prošle i ove godine organizovao konkurse za dodelu paketa gradjevinskog materijala i kupovinu seoskih kuća.

Na te konkurse su se neka od ovih lica prijavila i rešila stambeno pitanje, dok se jedan deo njih, navodi se, ranije prijavio i dobio stanove u naselju Ovča.

Iz Komesarijata navode i da je u toku još jedan konkurs za stanove u Beogradu, ali da manji broj lica uporno odbija bilo kakav predlog, sugestiju i ne želi niti da se iseli, niti da konkuriše za stambena rešenja kao svi ostali korisnici ravnopravno.