NOVAK KAO NEKADA: Đoković preko Andersona do titule na Vimbldonu!

J. Jevremović

15. 07. 2018. u 17:33

Najbolji srpski teniser u finalu takmičenja u Londonu pobedio Andersona sa 6:2, 6:2, 7:6 (7:3).

НОВАК КАО НЕКАДА: Ђоковић преко Андерсона до титуле на Вимблдону!

Foto: Tanjug/AP

VIMBLDONSKA trava je i dalje Novakova omiljena vegetarijanska poslastica! Dve godine isprepletene dilemama oko ishrane, stručnog štaba, stanja tela i duha, pravih i pogrešnih izbora, ostale su iza trenutka kada je Đoković iskoristio prvu meč-loptu protiv Kevina Andersona - 6:2, 6:2, 7:6 (7:3), ponovo pojeo delić travnjaka Centralnog terena i podigao četvrti trofej Vimbldona. Ovaj 13. grend slem pehar je i najslađi, jer je prvi koji je naš teniser podigao pred sinom Stefanom.

- Eno ga tata - pokazivao je mališan na šampiona kada je ušao u ložu na ceremoniju, a sa najiskrenijim dečjim osmehom tapšao je jače od svih u publici.

Taj momenat bio je lepši i emotivniji od svih osvojenih poena protiv Nadala, servis vinera na set-lopte rivala u finalu, četvrtog poljupca pehara koji je sanjao kad je imao Stefanove godine.

- Ovo je neverovatan osećaj, jer prvi put neko viče "tata, tata" dok grlim jedan veliki trofej. Deca ispod pet godina ne mogu da gledaju mečeve na Vimbldonu, ali nadam se da će moj sin imati priliku da vidi još mojih pobeda narednih godina. On je najbolji sparing partner koga sam imao za ove dve nedelje - pričao je Đoković.

NAJBOLjE MESTO NA SVETU ZA POVRATAK ĐOKOVIĆ je istakao da je oduvek verovao u proces povratka u šampionsku formu.
- Lako je pričati sad... Nije bilo lako, šest meseci sam bio van Tura, prvi put u životu sam se susreo sa teškom povredom i nisam znao šta da očekujem. Sumnjalo se mnogo u moj povratak, ali sam znao da ću uspeti opet da zaigram na ovom nivou. Ne postoji bolje mesto od Vimbldona da napravim veliki povratak. Ovo je sveto mesto za tenis.

Finalni meč nije bio ni blizu uzbudljiv kao dvonedeljno putovanje do četvrte titule, ili dvogodišnje do 13. grend slem recke.

- Trava je i dalje veoma ukusna, morao sam da uzmem duplu porciju da se počastim malo - čekao je Novak tri godine na ovu poslasticu, a održao je tradiciju ustanovljenu 2011, koju je ponovio 2014. i 2015.

Tokom borbe za pehar ili, poštenije je reći, meča koji je ličio na treće kolo, samo se postavljalo pitanje da li će se nezvanično prvenstvo sveta u tenisu završiti pre starta finala Mundijala. Poslednji trzaj Južnoafrikanca u trećem setu doneo je samo "produžetak", ne i neizvesnost u taj-brejku.

Džon Izner tokom 25 servis gemova Andersona u petom setu polufinala nije imao ni brejk-priliku, a Novak je uspeo da umiri as mašinu već u prvom gemu finala. Tek na 0:2 i posle šest neiznuđenih grešaka je Južnoafrikanac opustio ruku koja ga je bolela, ali ne dovoljno da napravi više od dva asa i poneki viner iz najjačeg oružja do kraja prvog seta.


U poređenju sa atomskim tenisom u "el klasiku" protiv Nadala, finale posle finala delovalo je kao usporeni film u kome glavni lik ostavlja sporednog bez teksta i šanse za uzbudljiviji zaplet. Falilo je energije Đokoviću 23 sata posle 10:8 u polufinalu, ali ne i koncetracije - samo jednu neiznuđenu grešku napravio je na putu ka 6:2.

Kevin je u drugom setu dugo bio na manje od 50 odsto ubačenih prvih servisa, a i ono malo što je završilo u polju favorita, Novak je snažnim riternom vraćao pod noge dvometraša. Visoki autsajder nije imamo nikakvu šansu u dugim razmenama, a sa oborenim rekordom po broju odigranih gemova na Vimbldonu (332) polako je ostajao bez daha. Čak je imao manje asova od Novaka. Kada mu je loptica ispala iz džepa usred poena, sve manje je ličio na igrača koji zavređuje pažnju kraljevske porodice.

Posle 76 minuta igre, osmi nosilac ponovo je imao zadatak da nadoknati 0:2 protiv bivšeg šampiona turnira kao protiv Federera u četvrtfinalu, a trostruki šampion da pruži publici malo zabave i natera je da propusti uvodne minute finala Mundijala...

Andersonu je proradio servis baš kad se zakotrljala lopta na stadioni "Lužnjiki", a Đoković je uspeo da napravi tri duple greške u jednom gemu! Samo u slučaju velikog pada našeg asa i niza Kevinovih asova je publika na Centralnom terenu mogla zakasniti u vimbldonske pabove na finale SP između Francuske i Hrvatske, a baš to se dešavalo dok su padali prvi golovi.


Ipak, srpski teniser bio je hladan kao Grizman sa bele tačke na pet set-lopti protivnika, a taj-brejk je ličio na prva dva seta. Bez trunke neizvesnosti je naš as priveo posao kraju. Nije stavio tačku samo na finale, već i na dvogodišnju krizu. Zato je uzeo duplu porciju trave, slađe od jagoda sa šlagom...

SPEC. VN
JEDINA dva pehara od kompletiranja sva četiri grend slem pehara na Rolan Garosu 2016, Đoković je uzeo na travi - prošle godine u Istbornu i sada na Vimbldonu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (36)

Historicus

15.07.2018. 17:51

A u Londonu muk!!! A sada neka zauvek ućute svi "pametnjakovići", "stručnjaci" i hejteri. Novače, posle ovoga ništa više da ne uradiš, a znamo da ćeš nas još često puta obradovati, NAJVEĆI si sportista svih vremena koji se rodio u srpskom narodu. Živ nam bio na radost srpske nacije.

namilju5@ofir.dk

15.07.2018. 18:06

@Historicus - A neki pametnjakovici su predlagali Noletu da "preskoci"Wimbledon.BRAVO NOLE!!

Mister Berns

15.07.2018. 17:52

U inat svima sa linije za pametne. Veliki povratak velikog šampiona. Živio naš Đokica. Tek smo počeli.

Mila

15.07.2018. 18:13

Malo je trenutaka kada nas narod oseti iskenu radost i ponos. Hvala ti Novace sto si nam vratio ove divne trenutke srece ! Pokazao si da si onaj stari, najbolji, koji moze sve ! Bravo , Nole !

Golub

15.07.2018. 18:20

Najdraže mi jezbog samog Novaka, ali i zbog onih malodušnih koji ga kinje duže vreme. Sada samo napred čiste glave i punog srca.

Miki - Zg

15.07.2018. 18:37

Najbolji Si ,najbolji Nole .Pozdrav i za one koji te omalovažavaju,neka pročitaju 6. božiju zapovjest ( ne ubij ,ne mrz i govori o zavisti )

Bilivili

15.07.2018. 18:41

Hvala za sve meceve.Jeste kostalo nerava,ali je lijepo.Uvijek za tebe i kad ne ide i kad ide.Veliki sportista,covjek.Hvala,Zivio ti nama .Naslednik raste.Sreca.

djura

15.07.2018. 18:59

pleni pobednicki mentalitet Srbina Novaka DJokovica .Bravo Novace Srpstvo ti klice Bravo Novace i sa neba Tesla i Jaseniovacki mucenici ,i svi znani i neznani pravednici !!!21 vek temelje tenisa sigurno zida uz najvece tenisere danasnjice !!!!!

Милош Шапоњић

15.07.2018. 19:14

Ноле шампионе,нек ово буде почетак похода ка броју 1,можеш ти,знамо

Milorad

15.07.2018. 19:36

Sve čestitke velikom sportisti, teniseru! Navijačke radosti, za Novakove navijače, za Monako, kraj u kome živi. Šteta što na teniskim turnirima nema obeležja Srbije! Bilo bi još bolje! Ovako, radujemo se, kao i svi njegovi navijači.

sloba

15.07.2018. 20:14

Hurrraaaaaaaaaaaaaaa, hurrrrrraaaaaaaaaaaaaaaaaa, hurrrrraaaaaaaaaaaaa... Djovakova momcad je izgubila u Moskvi, kao i 1941. god.

ti si franjevac

15.07.2018. 20:49

@sloba - Ти си фрањевац против Новака, а крвати су колатерална штета.

Nenad

15.07.2018. 20:20

I, šta sad? Gde su sad oni pesimisti koji su toliko lošeg govorili o Đokoviću u poslednjih godinu i po? Da vas čujem sad? Bravo za Noleta i pozdrav za sve koji su verovali!

MP

15.07.2018. 20:35

Nole ce ponovo biti br.1 na ATP listi. Posle Vimbldona nista ga ne moze spreciti u tome. Osvojice ove godine sve turnire na severnoamerickom kontinentu. Napred Novace, igraj i za nas koji smo te razumeli kada ti je bilo najteze.

mirjana 2

15.07.2018. 23:46

Bilo je pravo uzivanje gledati Spanski "Flamingo I Srpski "Moravac!" A kad je podigao pehar I cuo da ga Stefan zove to je bio vrhunac srece koja je I nas dotakla! Pozdrav iz Australie od svih obozavaoca!