Život

Nedelja, 15.07.2018.

16:42

U 70. godini se vratio u srednju školu, a planira i na fakultet

Da čovek uči dok je živ, svestan je i 70-godišnji Marokanac Lehasan es Šakiri, koji je odlučio da se vrati u školske klupe i završi srednju školu. Loša materijalna situacija naterala ga je da prekine sa obrazovanjem i počne da radi.

Izvor: B92, Anadolija

U 70. godini se vratio u srednju školu, a planira i na fakultet
Thinkstock / Ilustracija

Ipak, ljubav prema školi je prevagnula, pa je odlučio da se vrati nastavi nakon odlaska u penziju.

Prijemni ispit za srednju školu polagao je u Tingiru, pa sada čeka rezultate koji će biti objavljeni 19. jula i mogućnost nastavka obrazovanja. Nada se da će jednog dana imati priliku da upiše fakultet i studira.

Šakiri je ujedno i najstariji kandidat koji je polagao prijemni ispit. On je dodao i da je 2014. godine dobio diplomu o završenoj osnovnoj školi, a u protekle četiri godine je sam učio iz školskih udžbenika.

Sada namerava da završi srednju školu za odrasle, a potom da, uprkos godinama, nastavi školovanje na studijama sociologije.

Šakiri je govorio o brojnim nevojama koje su ga zadesile tokom života i o tome da je tokom života obavljao različite poslove. Boravio je i u Francuskoj, gde je tokom dana radio kako bi zaradio nešto novca za izdržavanje porodice u Maroku, da bi potom išao u večernju školu.

Za to vreme stalno je čitao knjige, časopise i novine.

"Čak i kada sam se udaljio od školskih klupa, nisam odustao od čitanja i učenja. Volim da čitam. Iako sam malo zarađivao, kupovao sam knjige. Napravio sam manju biblioteku na arapskom i francuskom jeziku. Ljubav prema čitanju i učenju preneo mi je jedan Francuz. Omogućio mi je da po završetku posla idem na časove francuskog, a davao mi je i knjige i romane na francuskom jeziku", priča Šakiri.

Dok je bio u Francuskoj, živeo je u blizini nemačke granice, pa je tako bio u prilici i da uči nemački jezik. Nakon što se penzionisao, odlučio je da se vratiti u Maroko.

"Nauka zauzima važno mesto u životu čoveka. Kažu treba učiti od kolevke do groba. Čovek može uvek da se školuje, bez obzira na to o kom delu života je reč. Potrebno je samo želeti i istrajati", rekao je Šakiri.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: