14. jul  2018. 15.58  →  18.23 | Izvor: Tanjug

Tadić pozvao Vučića na tv duel

BEOGRAD -

Lider Socijaldemokratske stranke Boris Tadić uputio je danas pismo predsedniku Srbije u kome ga poziva na otvoreni tv duel na temu Kosova, kako bi, kako je naveo "kao bivši i sadašnji predsednik pred javnošću ukrstili argumente povodom pitanja od najvišeg nacionalnog značaja".

Kako se navodi u saopštenju SDS, Tadić je uputio poziv Vučiću ne kao predstavnik opozicije, već kao bivši predsednik koga "svakodnevno optužuje za nacionalnu izdaju i iznosi laži o odlukama i posledicama odluka iz vremena njegovog predsedničkog mandata".

U pismu, Tadić tvrdi da nije istina da je bivša vlast tražeći savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde overila kosovsku nezavisnost, zbog čega neobavezujuće i savetodavno mišljenje proglašava "voskom na koverti kosovske nezavisnosti" i pita Vučića zašto govori da je tadašnja vlast ćutala na savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde.

Đurić: Tadić još jednom da razmisli o svemu za šta je kriv

Potpredsednik Glavnog odbora SNS Marko Đurić istakao je danas daTadić nije za TV duel sa Vučićem, već za duel sa svojom savešću zbog svega lošeg što je učinio za Srbiju, a najvažniji duel - onaj sa građanima Srbije i svojim mestom u istoriji - odavno je izgubio.

"Tadić bi, da je sačuvao trunku samopoštovanja i dostojanstva, ćutao o svim greškama koje su pod njegovom dirigentskom palicom učinjene u borbi Srbije za državne i nacionalne interese na Kosovu i Metohiji, i mi bismo mu dozvolili da u miru okajava krivicu", naglasio je on u saopštenju.

Đurić je, ukazao da Tadić, međutim, tvrdoglavo odbija da pogleda istini u oči i prizna da je posle odgovora Međunarodnog suda pravde na nevešto postavljeno pitanje Srbije, formulisano najverovatnije u njegovom kabinetu, usledio talas priznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, i ta uzročno-posledična veza ne može se pobiti nikakvim retoričkim trikovima.

"Tadić je naprosto kriv, možda i nehotično, možda iz neznanja, ali politika podrazumeva da svako snosi odgovornost za svoje postupke, i on je u skladu sa tim tamo gde mu je i mesto - na margini političkog života. Nekadašnji predsednik, a zapravo poglavar jednog lopovskog režima, ne bi trebalo da insistira na TV duelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, jer bi mračna Tadićeva prošlost pod svetlima reflektora bila osvetljena sa svih strana i pokazana u svoj svojoj sramoti", podvlači on.

Đurić ističe da bi Tadić u takvoj prilici bio primoran da se seti stvari koje potiskuje u procesu pranja sopstvene biografije.

"Između ostalog bi morao da se priseti da je odgovoran za ukidanje Prištinskog korpusa, razoružavanje Vojske Srbije, izmeštanje dijaloga o Kosovu i Metohiji iz Ujedinjenih nacija u Evropsku uniju, dovođenje UNMIK-a, postavljanje administritivnih prelaza. Morao bi i da se seti gde je bio u trenutku kada su separatisti u Prištini proglašavali nezavisnost, i da objasni zašto je podvijenog repa pobegao iz zemlje u jednom od najtežih trenutaka u njenoj novijoj istoriji", smatra on.

Đurić poručuje Tadiću da još malo razmisli o svemu za šta je kriv i odgovoran, pre nego što junačeći pozove Vučića na TV duel.

Broj komentara: 6

pokahontas  14. 07. 2018. | 17:11
Tadić je, beše, psiholog. Mislim da njemu ne treba duel, već se pravi važan i pokušava da dobije neki politički poen - da ne ode u zaborav.
Sf  14. 07. 2018. | 17:50
Pa ne seca se covek... bio u Rumuniji na vaznom sastanku.
drag i odan  14. 07. 2018. | 18:28
Čemu Borise, tvoje je odavno prošlo.
nikola  14. 07. 2018. | 19:51
Kosovo je proglasilo nezavisnost za vreme Tadica...sta tu ima vise da se kaze...
Lalica  15. 07. 2018. | 11:29
U citavom svetu postoji nepisano pravilo da eks predsednici ne koriste ruzne reci o sadasnjim predsednicima.Srbija je nesto drugo,ovde se gleda da se podmecu klipovi kad god je to moguce.Zar ne bi bilo bolje da bivsi Predsednik bude malo koraktniji,bar kao njegov nekadasnji savetnik g.Krstic.
Pitam se samo o cemu bi mogli da vode dijalog kad su obojica vrlo pametni i mudri.Tu ne bi bilo dijaloga ni lepih reci.Bolje bi bilo bivsem Predsedniku da svojim iskustvom pokusa da pomogne sadasnjoj vladi,jer je on nekada bio i presednik vlade.Mogao bi da pohvali sve ono sto je postignuto na BW i da cestita novouseljenim stanarima useljenje.
Niko njemu ne osporava i dobre rezultate,ali ne treba ni onu drugu neuspesnu stranu da pokriva kritikom svakog poduhvata ove vlade.Zato bolje da ne dodje do tog duela jer bi se narod u Srbiji silno zabavljao.Mozda je bolje da pozove g.Seselja,on je uvek spreman na duele.U ovoj mort sezoni od PAROVA Ii ZADRUGA
bilo bi bas zgodno.
Goran  15. 07. 2018. | 17:36
@Lalica Da najbolje da niko nista ne govori, nego samo da klima glavom na sve sta nam preCednik servira. Pretpostavljam da i vi Lalice volite da samo klimate glavom.
0
0