Najnovije vesti
Vesti Beograd
ODBLOKIRANA SLAVIJA Protest stanara Stepe na 50 minuta doveo do KOLAPSA

ODBLOKIRANA SLAVIJA Protest stanara Stepe na 50 minuta doveo do KOLAPSA

Zbog protesta stanara naselja Stepa Stepanović na Voždovcu, koji je na Trgu Slavija počeo tačno u podne, u ovom delu grada došlo je do velikih promena u saobraćaju, ali i u gradskom prevozu. Ipak, blokada je trajala samo 50 minuta, te se polako sve vraća u normalu.

Slavija06 protest foto Predrag Dedijer Foto: Predrag Dedijer / RAS Srbija
Slavija06 protest foto Predrag Dedijer
Okupljeni na Trgu Slavija
Foto: Predrag Dedijer / RAS Srbija
Okupljeni na Trgu Slavija

Stanari Stepe, njih nekoliko stotina, bilo je blokiralo centralni gradski trg, baš kao što su to nekada učinili taksisti, samo za vreme radnog dana, a ne vikendom.

Foto: Google Maps / screenshot

Nešto manje od sat vremena u prekidu je bio tramvajski i trolejbuski saobraćaj u ovom delu grada, dok putnička vozila nisu mogla da izlaze iz Nemanjine ka Slaviji, niti ka Deligradskoj ulici, odnosno da ulaze sa Slavije u Bulevar oslobođenja, pošto su se stanari Stepe nalazili na kružnom toku, neposredno ispred "Mekdonaldsa".

Ovako je izgledala blokada
Foto: Naxi kamere / screenshot
Ovako je izgledala blokada

Ceh su platile trolejbuske (21, 22, 28, 29) i tramvajske linije (2, 3, 9, 10, 14) koje prolaze ovuda, dok su autobuske išle nešto modifikovanim trasama.

Zbog blokade Slavije došlo je do problema u funkcionisanju saobraćaja u svim okolnim ulicama: Nemanjinoj, Bulevaru oslobođenja, Makenzijevoj, Beogradskoj i Kralja Milana.

Međutim, oko 12.50, posle kraćeg obraćanja jedne pripadnice Udruženja stanara naselja Stepa Stepanović (USNSS), okupljeni su napustili kružni tok i preselili se u park u Beogradskoj ulici.

Stanari Stepe protestuju jer su nezadovoljni što će u njihovom naselju biti izgrađena crkva, pre nego neki drugi objekti koji su im obećani pre useljenja - još jedan vrtić, škola i dom zdravlja.

Vojvoda Stepa na plakatima
Foto: Predrag Dedijer / RAS Srbija
Vojvoda Stepa na plakatima

Oni, ali i građani koji ih podržavaju, došli su sa transparentima "Tražim leđa, ponude u Inboks", "Hoćemo školu, platili smo", "Stepa da blista sa baby"... Stanari Stepe su doneli i razglas sa kojeg se pušta muzika, a prisutan je i veliki broj dece.

Na Slaviji se nalazi i nekoliko policijskih patrola kako bi se izbegao bilo kakav eventualni incident.