');
Najnovije vesti
Blic Vesti Politika

Novi način odlucivanja u EU, prečica za Kosovo?

Novi način odlučivanja u EU, koji je najavio komesar Johanes Han, i koji bi značio da se odluke o pregovaračkom procesu država kandidata donose većinom, a ne jednoglasno, kako je pisao "Blic", onemogućiće Hrvatskoj da blokira otvaranje novih poglavlja Srbiji, ukoliko se sa tim složi većina u EU.

Aleksandar Vučić, Johanes Han Foto: Dragan Kujundžić / Tanjug
Aleksandar Vučić, Johanes Han

Sa druge strane, to bi u isto vreme moglo da znači i novu "prečicu" za Kosovo, u smislu da bi pojedine države to mogle da iskoriste i da pokušaju da južnu srpsku pokrajinu "proguraju" na evropskom putu, uprkos stavu zemalja EU koje ne priznaju njenu nezavisnost.

Međutim, ono što će ostati nepromenjeno jeste da konačnu odluku o članstvu neke zemlje u Uniju, sve članice moraju da podrže jednoglasno.

Predlog o promeni načina odlučivanja u okviru EU je nešto o čemu će se tek razgovarati i raspravljati, i to od jeseni, kako je potvrdio i komesar Han.

Foto: Nikolija Košak / RAS Srbija

- Uvek ću biti sklon da za konačnu odluku o pristupanju neke države u punopravno članstvo treba jednoglasna odluka svih članica, ali za mnogo manje korake na tom putu, tokom pristupnih pregovora možemo predložiti da bude dovoljna kvalifikovana većina - naveo je Han pre nekoliko dana.

Prema ovom predlogu, kvalifikovana većina podrazumeva da je za "prolazak" neke odluke neophodna podrška 55 odsto država članica, koje pokrivanju najmanje 65 odsto ukupnog stanovništva EU. U tom slučaju, Hrvatska na primer ne bi mogla da uloži veto na neka prelazna ili završna merila za Srbiju, odnosno za otvaranje ili zatvaranje poglavlja, niti bi Grčka na tom putu mogla da blokira Albaniju.

Međutim, ova nova pravila, ukoliko budu usvojena, mogla bi da iskoristi Priština da ipak zaobiđe u donošenju nekih odluka evropske države čiji je stav da se Kosovo ne moze tretirati kao samostalna zemlja.

Tako bi odluka o određenim ustupcima Prištini, mogla bi da bude doneta i bez saglasnosti država koje ne priznaju Kosovo. Tačnije, preglasavanjem bi joj bio otvoren put ka članstvu u Uniju, ali ne i samo članstvo.