Najnovije vesti
Vesti Svet
PREVARA ZA OSKARA Niko ne zna ko je, kažu da je inteligentna, a predstavljajući se kao KRUPNA ZVERKA počistila je POLA HOLIVUDA

PREVARA ZA OSKARA Niko ne zna ko je, kažu da je inteligentna, a predstavljajući se kao KRUPNA ZVERKA počistila je POLA HOLIVUDA

Ovakva prevara može izaći samo iz Holivuda. Naime, razotkrivena je bizarna međunarodna šema u kojoj je veoma talentovana prevaratkinja glumila neke od glavnih direktorki filmske industrije i izvlačila ljudima novac. Više od godinu dana lukavi lopov glumio je neke od najmoćnijih žena u svetu zabave – uključujući Ejmi Paskal (Soni), Kejtlin Kenedi (Lukasfilm), Šeri Lensing (Paramaunt) i Stejsi Snajder (20. Senčuri Foks). Svojim žrtvama je nudio posao a potom im izvlačio hiljade dolara.

holivud Foto: Profimedia
holivud

Ovo su najveći prevaranti na Balkanu:

Trik je bio u tome što su žrtve bile ubeđene da idu u Indoneziju da rade kao frilenseri na projektu. “Direktorka” bi ih zamolila da uplate novac za putne troškove i obećala im da će im taj trošak biti nadoknađen kasnije. Priču je otkrio Skot Džonson iz “Holivud reportera”, koji je došao u posed ekskluzivnih audio-snimaka razgovora, dok žrtve počinju da se javljaju a istraga uzima zamah.

Aranžmani kao što je ovaji u Holivuda nisu neuobičajeni, pa žrtve nisu ništa posumnjale
Foto: Profimedia
Aranžmani kao što je ovaji u Holivuda nisu neuobičajeni, pa žrtve nisu ništa posumnjale

Priča počinje sa fotografom koji je nekoliko puta telefonski razgovarao sa ženom koja je tvrdila da je bivša predsedavajuća “Sonija” Ejmi Paskal. “Paskalova” mu je objasnila da će boraviti oko nedelju dana u Indoneziji radi fotografisanja pejsaža i hramova. Zajedno bi uredili rezultate koje bi predstavili finansijerima u Los Anđelesu. “Paskalova” bi organizovala boravak u hotelu, a fotograf bi platio unapred za avionsku kartu, vozače, prevodioce, hranu i drugo, što bi mu bilo nadoknađeno kasnije.

Fotograf je primio ugovor od prevarantkinje i pomno ga pročitao. Ništa se nije izdvajalo, osim što je bio preterano profesionalan. Ubrzo je bio u avionu za Džakartu. Šest meseci i 65.000 dolara kasnije neimenovani fotograf je shvatio da je nasamaren u jednoj od najdetaljnijih šema koja je ikad pogodila Holivud.

Filmski grad iskorišćen za prevare nove klase
Foto: Profimedia
Filmski grad iskorišćen za prevare nove klase

Poslednjih dve i po godine stotine nevoljnih žrtava širom sveta prevarila je mala, ali lukava kriminalna organizacija čije se konture tek počinju razaznavati. Kad je početkom ove godine Kejtlin Kenedi iz “Lukasfilma” saznala da se neko lažno predstavljao kao ona, odmah je obavestila “Diznijevo” unutrašnje obezbeđenje. Njen portparol je rekao da je čitav slučaj prevare nadležnim organima.

Jedna od žrtvi je pozvana u Indoneziju da fotografiše pejsaže
Foto: Profimedia
Jedna od žrtvi je pozvana u Indoneziju da fotografiše pejsaže

Žrtve su obično pokradene za sume između 5.000-7.000 dolara, iako su neki izgubili i 50.000. Iako zvuči ludo da su ljudi prevareni da putuju u Indoneziju i da plate troškove unapred, takvi aranžmani nisu neuobičajeni u Holivudu. Takođe, žena u centru šeme je visoko obučena – snimci pokazuju njenu sposobnost da koristi različite akcente. U jednom trenutku ona priča američkim naglaskom, da bi se u sekundi prebacila na britanski. Smatra se da je snažna ličnost, inteligentna i autoritativna. U njenoj priči nema nagoveštaja prevare. Ona takođe dobro proučava svoje mete.

- Stvarno je ušla u moju glavu – rekao je prevareni fotograf, koji je dodao da je prevarantkinja nastavila da ga zove čak i kad joj je rekao da je potrošio svu životnu ušteđevinu.

Snimci do kojih je došao “Holivud reporter” nisu javno objavljeni, a datiraju iz kraja 2015. i početka 2016. Istražitelji veruju da su prevaranti veoma detaljno razradili svoju šemu kako bi izmakli pažnji vlasti. Izgleda takođe da je ova organizacija raširena širom sveta, pod više jurisdikcija, kao što su Velika Britanija, SAD i Indonezija. Poziv je možda dolazio iz Britanije, žrtve su se javljale iz SAD, ali je novac mogao da se razmeni samo u Indoneziji, a sume su bile dovoljno male da ne privuku pažnju. Istražitelji smatraju da je ova šema veoma komleksni vid krađe identiteta, koji postaje sve više uobičajen.

- Krađa identiteta nije samo imejl i matični broj. Prevaranti ovih dana moraju biti mnogo sofisticiraniji – istakli su istražitelji.