Dinkić širi posao, a URS dužan 182 miliona

S. ROVČANIN - TOMKOVIĆ

13. 07. 2018. u 16:02

Naličje vesti o angažmanu bivšeg ministra kao ekonomskog savetnika Mila Đukanovića. Račun u blokadi više od hiljadu dana. Neplaćene reklame za kampanju i kirija

Динкић шири посао, а УРС дужан 182 милиона

Foto V.Danilov

NEKADAŠEG ministra Mlađana Dinkića na našoj političkoj sceni nema skoro četiri godine, a dugovi Ujedinjenih regiona Srbije, stranke koju je vodio, dostigli su 182.375.211,85 dinara!

Račun URS, prema podacima Narodne banke Srbije, u blokadi je više od hiljadu dana. Partija koja je nestala iz političkog života posle neuspeha na izborima 2014. godine duguje bankama, nisu platili oglase za kampanju, niti kiriju za stranačke prostorije. Ova dugovanja će, najverovatnije, zauvek ostati nenaplaćena, jer URS nema svoju imovinu, pa poverioci nemaju šta ni da traže.

Za to vreme Dinkić se uspešno bavi konsultantskim uslugama u našoj zemlji, ali i Crnoj Gori preko svoje firme MD "Solušn", član je Upravnog odbora Zberbanke, a odnedavno je ponovo u žiži javnosti jer je angažovan da o ekonomskim pitanjima savetuje i crnogorskog predsednika Mila Đukanovića.

Prema našem zakonodavstvu, lider partije ne snosi odgovornost za dugove, a ne postoji ni mogućnost da stranka ode u stečaj, uz obrazloženje "da ne ostvaruje profit poput preduzeća".

Nemanja Nenadić, iz "Transparentnosti Srbija", objašnjava za "Novosti" da i za stranke važe pravila dužničko-poverilačkih odnosa.

- Ako su se poverioci na neki način obezbedili hipotekama ili na neki drugi način, onda mogu da naplate dugovanja preko suda ili izvršitelja. Pretpostavljam da to ovde nije slučaj, a URS nema imovine, tako da nema ni odakle da povuku sredstva za dugove. Lider partije bi mogao biti odgovoran samo u slučaju ako se dokaže da novac nije korišćen za partiju nego za ličnu korist. Pretpostavljam da je novac korišćen za stranku, ali da usluge nisu plaćane.

Nenadić kaže da bi Zakon o finansiranju stranaka trebalo da se promeni i da se, na primer, uvede pravilo da stranke mogu da se oglašavaju prema finansijskim mogućnostima i da pre emitovanja reklama makar uplate avans.

Krah URS nastupio posle izbora 2014. godine

NA PAPIRU I DALjE ŽIVI

PREMA podacima iz registra stranaka, koje vodi Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, URS je upisan pod brojem 93. u junu 2013. godine.

- Nikada nismo dobili zahtev da se partija briše, tako da ona i dalje stoji u našoj evidenciji - rečeno nam je u Ministarstvu.

Inače, Ustavni sud je 2015. oborio pravilo da se partije, koje za osam godina ne osvoje nijedno odborničko ili poslaničko mesto, brišu iz registra i moraju ponovo da se registruju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (19)

Posten od rodjenja

13.07.2018. 16:15

Baraba koja nizasta odgovarala nije. I dan danas pije iz rasparenih soljica... Sramota ove drzave i sistema

Stari Beograđanin

13.07.2018. 16:20

Pa treba zaplenom njegove ne tako male privatne imovine namiriti poverioce. On se dovoljno napljačkao para kod privatizacija banaka, muljačinama sa prodajom preduzeća, nameštanja tendera i,i,i... Zato, kad ga Vučić po sopstvenom, javnom obećanju u Skupštini i prezentacijom Dinkićeve nove zatvorske "uniforme" na ogromnu žalost naroda nije strpao u ćorku, treba to da učine poverioci! Bilo bi to veliko narodno veselje i "gomila" glasova na sledećim izborima za SNS!

Miki

13.07.2018. 16:34

Ubio si Srbske firme,uništio naše banke,sve si uništio narod ostavio na ulici.Samo sebe i oko sebe si obogatio,gde ti i čime se bavi supruga,koga ti savetuješ i kapitališeš.Ma opet se šepuriš i uživaš u Srbiji a narod još čeka godinama zaostale plate.Ma zakone Srbije gde si?

Mare Srbija

13.07.2018. 16:37

Da je ovo normalna država, on i njemu slični bi odavno vukli bukagije. Upropastio drzavu i ništa,još i nagradjen.

Miško Avramović

13.07.2018. 16:43

Ako ne postoji zakonski osnov za hapšenje odgovornog lica u stranki, onda bi trebalo uhapsiti onog ko im je odobrio kredite ili omogućio da koriste nečije usluge a ne plaćaju. Pusti snovi, nas jadnika. Odrao nas gitarista, do prosjačkog štapa doveo.

Milan

13.07.2018. 16:53

naplatili su oni sa koima je on radio i to dobro.sve je to ovaj g l u p i narod platio

Omco

13.07.2018. 17:03

eto narode...nama upadaju u kuce...obijaju...otimaju...a za ove koji prvi treba da su na spisku...sloboda i jos bolji posao

Micha

13.07.2018. 17:42

Pravni subjekti koji ulaze u poslovne odnose sa strankama veoma dobro znaju za pravni status stranaka. Sto su davali usluge i robu na odloženo bez garancija plaćanja .

Milovic milos

13.07.2018. 17:45

Ukoliko uspije da i Mila usreci ko sto je nas usrecio, ja bi mu sve oprostio.

Zigula09

13.07.2018. 18:59

najveca sramota neko ko je doveo Srbiju do bankrota da bude milioner trebalo bi mu zapleniti imovinu i ispitati poslovanja i kontakte.