Dačić u Maputu sa istaknutim privrednicima Mozambika

Prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić sreo se u Maputu sa grupom istaknutih privrednika Mozambika predvođenih predsednikom upravnog odbora Konfederacije privrednih asocijacija Mozambika Agostinom Vumom.

U uvodnom izlaganju ministar Dačić prisutne je upoznao sa privrednim mogućnostima Srbije i potencijalom koji postoji za ekonomsku saradnju Mozambika i Srbije, tokom strukturalnih privrednih reformi koje sprovodi Vlada Srbije, kao i procesom evropskih integracija.

Prisutni privrednici su pokazali veliko ineteresovanje za unapređenje trgovinske saradnje, založili su se i za ubrzanje pregovora i zaključivanje krovnih međudržavnih bilateralnih sporazuma iz domena ekonomske saradnje i razvoja poljoprivrede.

Agostino Vuma pokazao je i poseban interes za uspostavljanje komunikacije sa Privrednom komorom Srbije u cilju unapređenja privredne saradnje i ekonomske razmene i predložio je da se uspostavi i saradnja odgovarajućih sajamskih asocijacija.

Sagovornici su razmatrali i mogućnost zajedničkog nastupa na trećim tržištima i poseban akcenat je stavljen na mogućnost saradnje i transfera tehnologije u oblasti poljoprivrede i industriji prerade hrane.

Parlament Mozambika podržava teritorijalni integritet Srbije

Ivica Dačić je posetio i parlament Mozambika, gde je imao sadržajan razgovor sa predsednicom Veronikom Makamom, koja je istakla punu podršku te zemlje teritorijalnom integritetu Srbije.

U iscrpnom razgovoru predsednica parlamenta je sagovornika iz Srbije detaljno upoznala sa sastavom, prioritetima u radu Parlamenta, kao i najvećim izazovima za razvoj parlamentarizma i demokratije.

Posebno je izdvojila stalno zalaganje za ravnopravnost i istovetnu zastupljenost svih slojeva društva na političkom planu, a samim tim i u parlamentu, saopšteno je iz MSP-a.

Predsednica Parlamenta Makamo istakla je i punu podršku Mozambika teritorijalnom integritetu Srbije i poštovanju principa međunarodnog prava, kao i neophodnost zajedničkih nastupa parlamentarnih delegacija dve države na odbrani zajedničkih prioriteta i ciljeva.

Ministar Dačić upoznao je sagovornicu sa tokom reformi koje se sprovode, kao i sa najvažnijim unutrašnjim i spoljnopolitičkim ciljevima Vlada Srbije.

Obostrano je ocenjeno da istorijska prijateljska saradnja između dve države daje perspektivu sadržajnog unapređenja saradnje i međusobne prijateljske interakcije na brojnim poljima od zajedničkog interesa.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво