OTVOREN 18. EGZIT: Vatromet emocija sa Petrovaradina (FOTO+VIDEO)

S. Bajić

12. 07. 2018. u 23:00

Novi Sad će ovog vikenda ugostiti oko 55.000 turista iz preko 70 zemalja sveta koji dolaze na 18. po redu "Egzit", zvanično najbolji evropski veliki festival

ОТВОРЕН 18. ЕГЗИТ: Ватромет емоција са Петроварадина (ФОТО+ВИДЕО)

Foto: D: Dozet

SPEKTAKULARNIM plesnim performansom, koji je predvodio Sergej Polunjin, jedna od vodećih svetskih baletskih zvezda uz pratnju gudačkog orkestra, Almazijan simfonije i kombinacijom čuvenih svetskih hitova, u četvrtak uveče oko 23 časa, svečano je otvoren ovogodišnji festival Egzit na kojem će do nedelje, 15. jula na Petrovaradinskoj tvrđavi na 40 bina i zona da se predstave najpopularniji hitmejkeri sa svih meridijana.

Sa žile kucalice festivala, glavne bine, najpre su krenuli taktovi „Bandijere rose“ pa je ceo “mejn stejdž“ pevao „O bela ćao...“ a odmah zatim i legendarni hit grupe Kvin, „Aj von tu bi fri“ da bi jedinstvenu mešavinu ritmova i arija sa svih kontinenata propraćenu plesom od brejkdensa do klasičnog baleta, „začinio“ veličanstven i dugotrajan vatromet i ovacije publike.

Razdragani fanovi festivala nisu štedeli grla i dlanove a odmah zatim su konce u ruke preuzeli odlični, art pop senzacionalni „Fiver Rej“ da bi žurku do vrhunca doveli američki hip-hoperi Migosi.

ZABRANA SAOBRAĆAJAU Podgrađu Petrovaradinske tvrđave, u kojoj je inače u toku renoviranje i restauracija fasada starih zgrada, na snagu je stupila privremena obustava saobraćaja od 17 časova pa do šest časova ujutro. Tako će biti sve vreme trajanja Egzita, osim poslednjeg festivalskog dana, kada će saobraćaj biti zabranjen u nedelju od 17 pa do ponedeljka u 11 časova.
Kapije Petrovaradinske tvrđave otvorene su u četvrtak uveče u 19 časova a prve posetioce dočćekao je lagani ritam rege zvuka sa „Venti Vandada pozitivnog rege stejdža“, čime je, zapravo, počeo ovogodišnji Egzit.

Pročitajte još - POČINjE “EGZIT”: Otvaranje uz Polunjina i vatromet

„Mejn stejdž“ su u 20 časova otvorile domaće snage, novosadske „Frajle“ i veselim pesmama podgrejale atmosferu za rok kantautorku „El Pi“ kao sjajnu uvertiru u ceremoniju svečanog otvaranja koja je imala sve elemente jedinstvenog spektakla.

- Krenulo je, to je najvažnije. Došli smo da se zabavimo, opustimo i plešemo dan i noć- poručila je grupa mladića i devojaka iz Pančeva, Valjeva, Novog Sada... formirana u „voz“.

Iza njih se kretala povorka „Sambanse“, bubnjara koji neguju ritmove karioka sa Kopakabane, i pokreću šetače od bine do bine na ples, ili bar na korak u željenom ritmu.



NA „dens areni“, najvećem plesnom podijumu na Balkanu, đuskalo se uz di džej Džoka, Ameliju Lens, Anastaziju Kristensen... a noć na „bini ujedinjenja obeležili su koncerti Ritma nereda, Goblina, Sevdalize...

Novi Sad je odisao karnevalskom atmosferom, s obzirom na to da je pretrpeo „glavni udar“ dolaska hiljada gostiju iz inostranstva. Procene organizatora je da je broj turista u gradu premašuje cifru od 55.000. Većina njih je smeštaj potražila u lepo sređenom Egzit kampu na kupalištu „Štrand“ a kapaciteti hostela i većine hotela u gradu su popunjeni.


PARKING ZA BICIKLE

POSETIOCE je u četvrtak uveče, prekoputa glavnog ulaza na festival, Petrovaradinsku tvrđavu, dočekao poseban parking plac za bicikle, prvi put postavljen u istoriji Egzita.

-Novi Sad je grad biciklista a mi, kao organizatori festivala, želimo da naglasimo i održive načine dolaska na tvrđavu, pa smo se opredelili na taj korak- kaže Julija Mitrović iz Egzit tima.


ULAZNICE

Četvorodnevne ulaznice za festival su rasprodate, dok su u prodaji četvorodnevni VIP Gold paketi. Preostalo je još jedan deo dnevnih ulaznica. Iz Egzit tima upozoravaju posetioce da ulaznice ne kupuju na crnom tržištu jer se svake godine pojave falsifikati ili kopije elektronskih ulaznica, čiji je bar-kod nevažeći čime sebe izlažu neprijatnom iznenađenju na ulazu. Samo EXIT ulaznice kupljene u zvaničnoj prodajnoj mreži Gigs Tix i na festivalskim blagajnama na tvrđavi su jedine sigurne.

LEPO VREME

Najpoznatiji servisi koji se bave meteorološkom prognozom saglasni su, kako potvrđuju iz Egzit tima, da će od 12. do 15. jula u Novom Sadu biti lepo vreme bez padavina, kao stvoreno za uživanje u nastupima najvećih muzičkih zvezda tokom večeri.


PREMIJERKA BRNABIĆ NA "EGZITU"

Premijerka Srbije Ana Brnabić došla je na festival "Egzit" koji je večeras počeo u Novom Sadu.

Premijerka je na 18. "Egzit", zvanično najbolji evropski veliki festival, stigla u pratnji svoje devojke i gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića.
Ana Brnabić u društvu sa devojkom i Milošem Vučevićem, Foto: Tanjug

Premijerka je sa osmehom na licu pratila šou kantautorke LP, a s vremena na vreme razgovarala sa posetiocima koji su joj prilazili da bi razmanili koju reč s njom.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Није Него

13.07.2018. 06:05

моји утисци, нема спавања за цео град, сад је 6 сати ујутру, после отварања, идем на посао, Петроварадин блокиран, будила ме музика неколико пута, а почело је као за бомбардовање ватрометом, још се чује музика, тортура грађана

Маја М.

13.07.2018. 15:18

@Није Него - А краве у доњем вешу шетају целулит по граду.

AM

13.07.2018. 07:18

Бандјера Роса на светковини новца и забаве.

Endaaz

13.07.2018. 09:22

Sta je sa ocenama clanaka na novostima? Mnogi clanci imaju i po 500 negativnih ocena. To pre nije tako bilo. Obicno su vesti npr o Exitu, bile ocenjene sa 10ak negativnih i to je to. Kao da se clanci dele na nekim patriotskim forumima, grupama...