');
Najnovije vesti
Blic Vesti Svet

Đukanović: Ako sebi želi dobro, Evropa ne sme izostaviti Balkan

Evropa mora da zna da, ako sebi želi dobro, Balkan ne sme ostati van nje, istakao je na Cetinju predsednik Crne Gore Milo Đukanović na prijemu povodom 13. jula - Dana državnosti.

milo đukanović ap Foto: A. P. / RAS Srbija
milo đukanović ap

"Kao Evropljani želimo da budemo deo rešenja, a ne večito predvorje evropske civilizacije ili eksperimentalna politička radionica njene birokratije, već hoćemo da u partnerskom odnosu uzajamnog uvažavanja usvajamo evropske standarde, koji će nas učiniti delom savremene evropske civilizacije", rekao je Đukanović.

On je izrazio uverenje da je politika proširenja na zapadni Balkan važan deo vizije evropske budućnosti.

Đukanović je naveo da je Crna Gora važan faktor regionalne stabilnosti, bez otvorenih pitanja sa susedima.

On je naglasio da su građani Crne Gore na nedavnim predsedničkim i lokalnim izborima "ubedljivo podržali evroatlantski kurs i njenu evropsku perspektivu".

"Ti rezultati su nagovestili da naša zemlja ulazi u mirnije političke vode, što stvara uslove za veću fokusiranost Vlade i svih državnih institucija i društvenih subjekata na dinamiziranje ekonomskog i demokratskog razvoja, na jačanje institucija i izgradnju društva vladavine prava. To je najbolji okvir za neophodne reforme i dostizanje evropskog kvaliteta života za naše građane, što je osnovni smisao našeg ukupnog političkog delovanja", dodao je Đukanović.