Najnovije vesti
Vesti Svet
Kitarović: Uspešan samit, NATO se fokusira i na južno krilo

Kitarović: Uspešan samit, NATO se fokusira i na južno krilo

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović ocenila je danas da je samit NATO-a bio vrlo uspešan, iako je povremeno bio vrlo napet zbog insistiranja predsednika SAD Donalda Trampa da se ubrza povećanje izdvajanja za odbranu.

Kolinda Grabar Kitarović
Kolinda Grabar Kitarović

Ona je izrazila zadovoljstvo što se NATO konačno fokusirao i na svoje južno krilo, a ne samo na istok, jer s juga dolaze mnoge pretnje, poput dolaska terorista i radikalnih grupa koje bi radikalizovala naša društva u bilo kojem pravcu, prenosi Hina.

"Zato je važno širenje NATO-a, Makedonija je konačno dobila pozivnicu i želimo da se postupak njenog pristupanja završi što pre", rekla je Grabar Kitarović, dodajući da je razočarana što ponovo nije aktiviran Akcijski plan za Bosnu i Hercegovinu.

Ona je rekla da je Trampov zahtev da članica izdvajaju četiri odsto BDP za odbranu bilo iznenađenje jer postoji dogovor o dva odsto do 2024. godine.

Navela je i da je razgovarala i s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, ali više o regionalnim pitanjima, posebno o stanju u BiH i izborima koji se ove jeseni tamo održavaju, kao i o odnosima Hrvatske i Srbije.

Grabar Kitarović je dodala da je u vezi s pitanjem migracija potrebno strpljenje, da bi to čak moglo postati i egzistencijalno pitanje Evropske unije ukoliko dođe do daljeg razdora.