Matis: SAD će pomoći Hrvatskoj u modernizaciji vojske

Tanjug

12. 07. 2018. u 20:45

Ministar odbrane SAD Džejms Matis stigao je u Zagreb gde će sa kolegama iz jugoistočne Evrope razgovarati o priključivanju ostalih regionalnih država NATO-u

Матис: САД ће помоћи Хрватској у модернизацији војске

Foto Tanjug

Američki ministar odbrane Džejms Matis izjavio je u Zagrebu da je Hrvatska "dokazana američka saveznica" i obećao pomoć SAD u nastavku modernizacije hrvatske vojske.

Matis, koji je sastao s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem, naglasio je da mu je zadovoljstvo da ponovo bude u zemlji "koja je dokazana američka saveznica i koja ima respektabilnu vojsku".

Matis je pohvalio odluke hrvatskog državnog vrha o nabavci nove vojne opreme i obećao pomoć kod narednih koraka modernizacije hrvatske vojske, navodi se u saopštenju hrvatske vlade.

Kako se dodaje, Plenković je izrazio zadovoljstvo zbog "odličnih i prijateljskih odnosa Hrvatske i SAD", prenela je Hina.

AMERIČKI MINISTAR ODBRANE STIGAO U ZAGREB NA SASTANAK AMERIČKO-JADRANSKE POVELjE

Ministar odbrane SAD Džejms Matis stigao je u Zagreb gde će sa kolegama iz jugoistočne Evrope razgovarati o priključivanju ostalih regionalnih država NATO-u, objavilo je Ministarstvo odbrane Hrvatske, prenosi Hina.

Navodi se da je Matis u hrvatsku prestonicu stigao nakon samita NATO u Briselu gde su "SAD potvrdile punu predanost Severnoatlanskom savezu, uprkos kritikama predsednika Donalda Trumpa da saveznici ne izdvajaju dovoljno za zajedničku odbranu".

Hrvatsko ministarstvo je ocenilo da je Matisova poseta Zagrebu "potvrda odličnih i prijateljskih odnosa dveju država sa ciljem da saradnja bude još bolja".

Matis će se sastati sa premijerom Hrvatske Andrejom Plenkovićem, a u petak Učestvuje na sastanku ministara odbrane Američko-jadranske povelje.

Radi se o regionalnoj inicijativi koju su 2003. godine pokrenuli SAD, Hrvatska, Albanija i Makedonija, a 2008. priključile su joj se BiH i Crna Gora.



Hina navodi da je cilj inicijative pružanje podrške evroatlanskim procesima u jugoistočnoj Evropi i što skorija integracija svih država članica inicijative u NATO.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (16)

Nikola Stefanovic

12.07.2018. 21:11

topovsko zivo meso za NATO pakt Lideri ovih zemalja prodaju svoje zemlje i narod za svoje fotelje

Milenko Zikic

13.07.2018. 00:16

pa naravno oni su im otac a Hitler majka I stvorili su ih u 3 rajhu da salju srbe u strasni logor u poljskoj da nas ubijaju kao da su to bili jevreji I sada im daju nasu zemlju I sve nase za nagradu

Петар Лабан

13.07.2018. 00:39

А где и у ком рату се доказала Хрватска као савезник САД??? Ово је све дефинитивно отишло где не треба....

баунти

13.07.2018. 00:42

У преводу за неупућене - обећавам да ћемо вам узети још више пара!

VV Putin

13.07.2018. 04:29

Pomazite ujake koliko ocete, kad dodje momenat Srbija u danu dobija sve sto treba da izadje pobednicki iz buducih konflikata jer tako smo u mogucnosti koje rastu iz dana u dan!

Ник Ћулибрк

13.07.2018. 08:04

Ја који сам јако подржавао војску, док је постојала, кажем да би, као и ми, требали да престану да бацају новац. Савремено наоружање је лепо за сликање али тражи добро обучене, уско специјализоване војнике и њихову резерву. Њих ни ми, ни они не можемо да приуштимо. Тако да је ово са обе стране границе бацање новца и потпаљивање народа. Ништа више.

Goran Vukovic

13.07.2018. 08:05

Znamo to.Prodaće im otpad za velike pare...a ovi će biti ponosni što su dio tog cirkusa i što su skupa s njima...makar i kao konjušari.

милорад

13.07.2018. 09:08

Америмаа највише одговарају ове мале државице,свима је јасно зашто.

ROBA IZ AVGANISTANA STIZE PREKO BALKANA

13.07.2018. 15:56

PUTEVI droge, pardon SVILE moraju se ucvrstit, iste je i Marko Polo koristio.

J.BIGA, I HICO IM JE PRODAO STUKE

13.07.2018. 16:03

I OPET ZAGLAVISE U BLAJBURGU. Umisljaju se, sto su fudbalski osvojili Moskvu, a zaboravili da su dedovi ostali u Staljingradu, radi istih kao sto su ti, koji ih danas naoruzavaju.

čiča

13.07.2018. 17:51

Svima koji kupuju američko oružije će reći mi vas pomažemo ,istina je suprotna oni koji kupuju pomažu americi