Život i ljudi

0

Preterujete s mesom i alkoholom? Preti vam "bolest kraljeva"

Autor: AP

Izvor: B92

Preterujete s mesom i alkoholom? Preti vam "bolest kraljeva"

Izvor: Foto: Pixabay

Izbegavajte mleko, mesne prerađevine, slatkiše, ali i alkohol.

Giht počinje jakim bolovima i oticanjem nožnog palca. Do upale dolazi zbog povišenih vrednosti mokraćne kiseline u krvi i urinu, piše 24sata.hr.

Te vrednosti u laboratorijskim merenjima dostižu maksimum od oko 300 do 320 za žene, a 400 za muškarce.

Najveći krivac je ishrana bogata proteinima i belančevinama, kojih ima najviše u mesu i mesnim prerađevina, ali i mleku i mlečnim proizvodima, jajima i mahunarkama koje u krvotok uvode belančevine, kao što su aminokiseline.

 

Bolni palac

U normalnim okolnostima mokraćna kiselina se razgrađuje u krvi i eliminiše iz organizma putem urina. U slučaju povećanog unosa proteina (belančevina), organizam počinje da proizvodi veću količinu mokraćne kiseline. Ukoliko je i bubrezi slabije izlučuju iz tela, dolazi do povećane koncentracije mokraćne kiseline u krvi.

To povećanje u početku ne predstavlja veliki zdravstveni problem i pacijenti su bez simptoma. Međutim, kao rezultat hiperuricemije višak mokraćne kiseline počinje da se pretvara u kristale i odlagaže se u zglobovima.

Kao prvi simptom gihta javlja se izrazito bolan, crven i otečen zglob nožnog palca. Naslage mokraćne kiseline mogu da se pojave i kao kvržice pod kožom oko zglobova i na rubovima ušne školjke. Kristali mogu da se nakupe i u bubrezima i da dovedu do kamena u bubregu.

Nedovoljno uzimanje tečnosti otežava rad bubrega i filtriranje krvi, a ujedno ni uriniranje neće biti dovoljno da izluči višak mokraćne kiseline.

Zato je veoma važno piti dovoljno tečnosti, najbolje lekovite čajeve u količini od jedne do dve litre na dan.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR