Najnovije vesti
Vesti Politika
"STRAHUJEMO DA ĆE NAPADI BITI SVE ČEŠĆI" Šta je premijerka Srbije rekla Angeli Merkel u četiri oka

"STRAHUJEMO DA ĆE NAPADI BITI SVE ČEŠĆI" Šta je premijerka Srbije rekla Angeli Merkel u četiri oka

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić razgovarala je s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel o poslednjem incidentu na Kosovu, saznaje "Blic".

brnabic merkel foto Epa_luke macgregor (1) Foto: Luke Macgregor / EPA;
brnabic merkel foto Epa_luke macgregor (1)

Brnabićeva je iskoristila vreme provedeno s kancelarkom u Londonu da potvrdi opredeljenje Srbije ka nastavku dijaloga i dolasku do rešenja isključivo diplomatskim putem.

- Predsednica Vlade skrenula je pažnju Angeli Merkel na akcije poput ove poslednje, u kojoj su bez ikakvog razloga uhapšena pa puštena petorica Srba. Naglasila se da je takvih incidenata sve više i da vlast u Beogradu strahuje da će biti sve učestaliji - kaže izvor "Blica" i ističe da je premijerka rekla da svaki, i najmanji incident, ugrožava dijalog Beograda i Prištine.

To se, možda, najbolje videlo prekjuče, kada su predstavnici naših vlasti najavili obustavu dijaloga ukoliko uhapšeni Srbi ne budu oslobodjeni. Kako je "Blic" prvi pisao, premijer Kosova tražio je od Brnabićeve bilateralni susret.

- On je prvo uputio poziv Ani Brnabić preko saradnika i bio je odbijen. Onda je još jednom zamolio, pa je naša premijerka pristala da se susretne s njim - ispričao je izvor "Blica" iz srpske delegacije.

Foto: Promo / Promo

Susret je trajao dva minuta, Haradinaj se izvinio i rekao da nije bio upoznat sa detaljima akcije u kojoj su uhapšena petorica Srba. Ana Brnabić je bila uzdržana i rekla da ima utisak da su Albanci sve agresivniji kako odmiče dijalog, i da im to neće pomoći.

Merkel je nešto ranije, nakon izlaganja Ane Brnabić na panelu u Lankaster Hausu u Londonu, gde je samit održan, prema saznanjima "Blica", prišla našoj premijerki i srdačno se s njom pozdravila.

- Kancelarka Merkel je pozvala predsedniku Vlade Srbije da zajedno prošetaju do mesta gde je Princ Čarls priredio prijem za učesnike samita. Njima dvema se pridružila i Tereza Mej, pa je Ana Brnabić na prijem došla u društvu dve najuticajnije premijerke sveta - Merkel i Mej - otkriva izvor našeg lista.

Prijemu kod princa Čarlsa prisustvovali su i bivša visoka predstavnica EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Ketrin Ešton, svi premijeri država Zapadnog Balkana koji su učestvovali na samitu, kao i drugi visoki evropski zvaničnici i gosti. Prijem je usledio nakon završetka petog samita Zapadnog Balkana, koji se održava u okviru Berlinskog procesa, a čiji je domaćin ove godine bila britanska premijerka.

Centralna tema razgovora bila je ekonomija i regionalna ekonomska saradnja. Obraćajući se na panelu posvećenom ekonomiji, predsednica Vlade Srbije rekla je da je za Zapadni Balkan važan ekonomski razvoj i da je zajednički izazov brži i dinamičniji rast BDP-a.

Foto: Promo / Promo

- Jačanje regionalne saradnje je naša šansa, koju ne smemo da propustimo. Regionu je neophodno brže sprovođenje Višegodišnjeg akcionog plana za Regionalni ekonomski prostor Zapadnog Balkana, koji je usvojen na samitu u Trstu, i koji obuhvata trgovinu, investicije, mobilnost i digitalno povezivanje. Potreban je i novi model ekonomskog rasta, zasnovan na investicijama u inovacije i nove tehnologije, istraživanje i razvoj i kreiranje povoljne klime za startapove, naglasila je Brnabićeva na panelu.

Kancelarka se složila da je digitalizacija šansa za Srbiju

Ana Brnabić se prvi put srela sa Merkelovom na prošlogodišnjem samitu u Trstu, kada su se saglasile da su digitalizacija, obrazovanje i briga o mladima zajedničke teme. I na samitu koji je održan juče Merkelova je pokazala odobravanje tokom izlaganja Ane Brnabić, što je i bio povod da je pozove da zajedno prošetaju do mesta gde je održan prijem.

- Razgovarale su o digitalizaciji i kako je Brnabićeva to odlično prepoznala kao šansu za Srbiju. Pored toga, Brnabićeva je dobila pohvalu jer se na samitu javno obavezala da će se lično uključiti u rad Reiko, regionalne inicijative mladih - kaže sagovornik "Blica".