Raste naplata poreza – šta je doprinelo višku u državnoj kasi

U prvih šest meseci ove godine Poreska uprava je naplatila 38 milijardi dinara više nego u istom periodu prošle godine. Po rastu naplate prednjače socijalni doprinosi i PDV. Višku u državnoj kasi doprineli su i dobri rezultati u otkrivanju utajenih prihoda.

Treću godinu zaredom značajno raste naplata poreza. U prvoj polovini ove godine naplaćeno je 710 milijardi dinara.

Mira Stanojev iz Sektora naplate Poreske uprave navodi da je, u odnosu na prošlu godinu, za 5,6 odsto povećana naplata javnih prihoda koje administrira Poreska uprava.

"Trend rasta primećuje se kod svih najosnovnijih i najvažnijih javnih prihoda", ističe Mira Stanojev.

Sa rastom većim od osam odsto, prednjače doprinosi i PDV. Kao rezultat ciljnih kontrola u porastu su i novootkriveni poreski prihodi, najčešće PDV i akcize.

Nenad Krtolica iz Sektora kontrole Poreske uprave kaže da je kontrola javnih prihoda izvršena kod 3.700 poreskih obveznika.

"Skoro svaki drugi je imao nepravilnosti i po tom osnovu utvrđeni su neotkriveni prihodi od 14 milijardi dinara", navodi Krtolica.

Naplata poreza na dobit, koja je prošle godine najviše porasla, na istom je nivou, a na dobar trend privrede upućuju drugi pokazatelji.

S obzirom na to da je prošla godina bila rekordna po naplati i povraćaju PDV-a, još je značajniji podatak da je od početka godine privrednicima vraćeno 124 milijarde dinara PDV-a, što je za 20 odsto više nego u istom periodu lane.

Povećan broj novoosnovanih preduzeća

Prema podacima APR-a, u prvoj polovini ove godine za četiri odsto je povećan broj novoosnovanih preduzeća.

Kod preduzetnika je taj procenat viši – gotovo 19.000 njih započelo je biznis.

U istom periodu smanjio se broj ugašenih firmi.

Direktor Agencije za privredne registre Zvonko Obradović ističe da je broj privrednih subjekata blizu 400.000.

"To je jako dobra poruka i govori o popravljanju privrednog ambijenta i određenoj odluci ljudi da se više opredeljuju za pokretanje sopstvenog biznisa", ocenjuje Obradović.

Otkriveno šest milijardi utajenog poreza ove godine

Dok ministar finansija do kraja godine najavljuje nove podsticaje privredi, uz skraćenje roka za vraćanje PDV-a i smanjenje poreza na zarade, o suzbijanju privrednog kriminala brine poseban sektor Poreske uprave.

Glavna inspektorka Poreske policije Nada Novosel ističe izuzetnu saradnju Poreske policije, Tužilaštva za organizovani kriminal i SBPOK-a.

"U proteklom periodu otkrili smo četiri organizovane kriminalne grupe, čiji izvršioci su izveli najteža dela iz oblasti privrede", navodi Novosel.

Iz ovih predmeta, kako dodaje, devet lica je lišeno slobode, a iznos utajenog poreza je viši od 451 milion dinara.

U akcijama od početka godine, Poreska policija je otkrila oko šest milijardi dinara utajenog poreza.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво