Društvo

Centru za socijalni rad podneseno 620 zahtjeva za ličnu invalidninu

Centru za socijalni rad podneseno 620 zahtjeva za ličnu invalidninu
Foto: N.N. | Centru za socijalni rad podneseno 620 zahtjeva za ličnu invalidninu

BANJALUKA - Centru za socijalni rad Banjaluka do sada je podneseno 620 zahtjeva za ostvarivanje prava na ličnu invalidninu, što je novo pravo iz oblasti socijalne zaštite koje finansira Vlada RS, kazala je Irena Joldžić, direktorica banjalučkog Centra za socijalni rad.

Dodala je da je očekivala mnogo veći broj podnesenih zahtjeva, ali da se i dalje može podnijeti zahtjev, jer nema roka za njihovo podnošenje.

"Lica sa invaliditetom koja nisu evidentirana u Centru za socijalni rad i nije im određen stepen invalidnosti treba da se obrate Fondu penzijsko-invalidskog osiguranja RS kako bi dobila podatke o nivou invalidnosti i njenom nastanku, nakon čega s tim dokumentom mogu podnijeti zahtjev za ličnu invalidninu", kazala je Joldžićeva.

Dodala je da će na osnovu broja zahtjeva koji budu upućeni do 31. decembra  biti planirana sredstva budžetom za iduću godinu.

"Mi ćemo ići u pravcu da i ljudi koji žive u ruralnim područjima budu obaviještena da imaju pravo na tu invalidninu. Radnici Centra će obilaziti  mjesne zajednice kako bi te kategorije upoznali sa ovom mogućnošću", objasnila je Joldžićeva. 

Narodna skupština RS usvojila je Pravilnik o ostvarivanju prava na ličnu invalidninu čija je primjena počela 1. jula, a prva isplata očekuje se u avgustu.

Iz budžeta Vlade RS su za ovu godinu odobrena dva miliona KM, a prema procjenama Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS, 3.200 lica sa najtežim invaliditetom mjesečno će dobijati po 100 KM.

Ličnu invalidninu mogu ostvariti lica sa prebivalištem u RS čija su tjelesna oštećenja od 80 do 100 odsto, kod kojih je invaliditet nastupio u periodu do 18. godine i koja zavise od pomoći i njege drugog lica.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije