Dostupni linkovi

Rusija će uzvratiti na izbacivanje diplomata iz Grčke


Protesti u Makedoniji
Protesti u Makedoniji

Zvanični izvor za AP rekao je da je Grčka pokrenula proces protjerivanja dva ruska diplomata i blokiranje ulaska u zemlju za druga dva, nakon što su vlasti saznale da su sveštenstvo i druge organizacije primili ruski novac da protestuju zbog sporazuma kojim bi se okončao dugotrajni spor oko naziva Grčke sa susjednom Makedonijom.

Vlasti Rusije imaju rok do petka da pošalju te diplomate kući, dodao je zvaničnik za Asošiejted pres. Nejasno je da li su već otišli.

Izvor, koji je tražio da bude anoniman jer nije ovlašten da javno govori o tom pitanju, rekao je da ne vjeruje da će to mnogo ugroziti grčko-ruske odnose, iako se očekuje "zahlađenje".

Protjerivanje ruskih diplomata iz Grčke pokvariće bilateralne odnose i izazvaće kontramjere, izjavila je glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova.

Ona je rekla da Moskva uvijek polazi od toga da takvi razvoji događaja, kao što su protjerivanja diplomata, donose posljedice i ne doprinose bilateralnim odnosima.

"Pretpostavljamo da bilateralni odnosi imaju zasebnu vrijednost, jer tu ne govorimo o virtualnoj vezi, već o praktičnoj saradnji koja ide u korist naroda obje zemlje", istakla je Zaharova.

XS
SM
MD
LG