Izvor: B92

Hercegnovski deo planinskog masiva Orjen upisan je u registar zaštićenih područja Crne Gore, čime je zvanično dobio status parka prirode.

Prva inicijativa da se prirodno bogatstvo te planine zaštiti pokrenuta je pre više od pet decenija, a direktorka Agencije za razvoj i zaštitu Orjena, Milja Vitorović rekla je da je zaštićeno više od 80 kvadratnih kilometara hercegnovskog dela planine Orjen.

“Odluka o zaštiti područja formalni je temelj za očuvanje prirode i sve dalje aktivnosti u cilju održivog razvoja Orjena i hercegnovskog zaleđa“, rekla je ona na konferenciji za novinare, a prenosi „RTV Budva“.

Ono što dalje sledi, prema njenim rečima, jeste izbor upravljača zaštićenim područjem, obuke stručnih nadzornika koji treba da imaju licence planinskih vodiča i svi koraci koji su u skladu sa regulativama.

Zaštita Orjena je rezultat dvovekovnog bavljenja planinom, kako kroz izučavanje prirodnih vrednosti, tako i kroz popularizaciju planine.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.