SKANDAL! DRUGI DAN NATO SAMITA: Tramp isprozivao članice Alijanse i kasnio pola sata! Zbog njegovih napada na saveznike izbačene su 2 zemlje i SEDNICA JE ZATVORENA! (VIDEO)
Foto: EPA, AP, Reuters

NAPETO U BRISELU

SKANDAL! DRUGI DAN NATO SAMITA: Tramp isprozivao članice Alijanse i kasnio pola sata! Zbog njegovih napada na saveznike izbačene su 2 zemlje i SEDNICA JE ZATVORENA! (VIDEO)

Planeta -

Američki predsednik, Donald Tramp, stigao je danas u sedište NATO u Briselu, gde je održan drugi dan samita Alijanse, ali sa skoro pola sata zakašnjenja - pre toga je objavio niz tvitova protiv svojih saveznika. Sa oštrom retorikom nastavio je i na sednici, što je izazvalo vanrednu situaciju.

Kako su rekla dva izvora za agenciju Rojters, kada su ostale članice NATO saveza videle kuda stvar vodi, zemlje partneri NATO, koje nisu članice alijanse, Ukrajina i Gruzija, zamoljene su da napuste sednicu, koja je zatim nastavljena iza zatvorenih vrata. Vest o hitnoj zatvorenoj sednici potvrđena je i agenciji AP. Takođe se navodi da se Tramp posebno bio okomio na Nemačku, Španiju i Belgiju.

Inače, na sastanak je trebalo da se stigne nekih deset minuta pre osam, ali je američki predsednik došao tek oko 9.15.

Ali zato je otkako se probudio počeo da napada članice NATO u vezi njihovog izdvajanja za odbranu. Tramp je, u seriji tvitova, napisao da "predsednici pokušavaju neuspešno godinama da od Nemačke i drugih bogatih NATO zemalja dobiju više za svoju zaštitu od Rusije".

Projekat gasovoda koji dolazi iz Rusije je, kako je istakao Tramp, neprihvatljiv, jer je neprihvatljivo dati milijarde dolara zemlji od koje pokušavate da se zaštitite. Najoštriji je bio prema Nemačkoj, za čiju je vladu rekao da je pod "totalnom kontrolom" i "zatočenik" Rusije, na šta je usledila lavina reakcija i protesta.

Američki predsednik je naveo da SAD "plaćaju desetine milijardi dolara, previše subvencionišu Evropu" i da je Evropa nepravedna prema Americi kad je reč o trgovinskim ugovorima.

Tramp je zauzeo agresivan ton na samitu, dovodeći u pitanje vrednost vojnog saveza koji je definisao decenijama američku spoljnu politiku. Zatražio je da članice NATO ispune obećanje i da uplaćuju u kasu NATO 2 odsto BDP, koje moraju da povećaju na 4 odsto.

Tramp će se, kako se očekuje, danas sastati sa liderima Azerbejdžana, Rumunije, Ukrajine i Gruzije, a potom putuje u London.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track