Dostupni linkovi

Mej: Sastanak Tramp-Putin mogao bi da smanji tenzije


Donald Tramp i Tereza Mej
Donald Tramp i Tereza Mej

Britanska premijerka Tereza Mej rekla je da bi sastanak predsednika SAD Donalda Trampa sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom mogao da doprinese smanjenju rizika od konfrontcije između Rusije i Zapada.

Mej je NATO liderima na sinoć održanoj večeri u okviru samita Alijanse u Briselu poručila da je napad nervnim agensom na bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegovu ćerku u Engleskoj primer "dobro ustanovljene šeme ruskog ponašanja da se podriju naše demokratije i oštete naši interesi širom sveta", prenosi Beta.

Ona je međutim dodala da su "otvoreni kanali komunikacije između SAD i Rusije ključni za upravljanje rizicima konfrontacije". Predsednici SAD i Rusije treba da se sastnu u ponedeljak u Helsinkiju posle Trampovog učestvovanja na samitu NATO u Briselu, koji se završava danas, i posete Velikoj Britaniji.

Velika Britanija predvodi napore da izdejstvuje da se kazni Rusije od kada je izvršen napad nervnim agensom na Skripalja i njegovu ćerku u Engleskoj u martu. U drugom trovanju nervnim agensom prošlog meseca takođe u Engleskoj, koji bi mogao da bude povezan s tim umrla je jedna žena a njen partner se oporavlja u bolnici. Britanija smatra Rusiju odgovornom za to trovanje što Rusija negira.

Tramp danas popodne posle završetka NATO samita u Briselu ide u posetu Velikoj Britaniji gde će razgovarati sa Terezom Mej i biti primljen na čaju kod britanske kraljice Elizabete Druge.

XS
SM
MD
LG