Otkriven tajni plan S. Koreje: Ucena za milijardu dolara

Knjiga koju je napisao bivši vosoki diplomata Severne Koreje otkriva da je Pjongjang ucenjivao Izrael, uz pretnju da će Iranu prodati nuklearnu tehnologiju.

Izvor: B92

Četvrtak, 12.07.2018.

08:04

Otkriven tajni plan S. Koreje: Ucena za milijardu dolara
Ilustracija: Getty Images

Naime, kako tvrdi Tae Jong Ho, koji je pobegao u Južnu Koreju 2016. Severna Koreja tražila je od Izraela da im plati milijardu dolara u zamenu da ne proda Iranu svoju tehnologiju za razvoj balističkih raketa, preneo je Vol Strit Džurnal.

Ta "nepristojna" ponuda izneta je 1999. u jednom kafeu u Stokholmu, kada su se na kafi sreli tadašnji severnokorejski ambasador Son Mun Si i njegov izraelski kolega Gideon Ben Ami.

Prema navodima iz knjige, Izrael je odbio tu ponudu, ali je za par dana poslao novu - kontraponudu, da pošalje u Severnu Koreju donaviju u hrani.

Vol Strit Džurnal je naveo da nije uspeo da dobije potvrdu od dva ambasadora koja su navodno učestvovala u iznišenju ucena, ali je naveo da je prošle sedmice Ben Ami kazao izraelskim medijima da je, tokom mandata ambasadora, imao nekoliko tajnih sastanaka sa severnokorejskim diplomatama, i to u periodu od 1999. do 2002. koje je inicirao Pjongjang.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

22 h

Podeli: