Nikolić: Rekao sam - Papa ne može da dođe bez odobrenja SPC

M. B.

11. 07. 2018. u 23:23

Tomislav Nikolić, za "Novosti", o otkazivanju Franjine posete i poruci koju je preneo Vatikanu. Dačić napravio štetu iznoseći prepisku u javnost

Николић: Рекао сам - Папа не може да дође без одобрења СПЦ

Foto AP

VATIKANSKA administracija je u jednom momentu prenebregla moj izričit i jasno iznet stav, da do posete pape ne može da dođe pre nego što za nju bude dobijena saglasnost i Srpske pravoslavne crkve. Obavestili su me da njihovi predstavnici dolaze u Srbiju u januaru 2016, kako bi pripremili posetu pape koju on planira za maj iste godine. Reagovao sam odmah i podsetio ih da do posete, pa samim tim i njene pripreme, ne može da dođe bez saglasnosti SPC.

Ovako bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić za "Novosti" pojašnjava zamešateljstvo oko otkazivanja posete pape Franje našoj zemlji, o čemu je prvi put u javnosti nedavno govorio šef diplomatije Ivica Dačić.

Nikolić ocenjuje da je Dačić, iz njemu poznatih razloga, "načinio po državu štetan, nediplomatski potez, iznoseći u javnost deo prepiske predsednika Srbije sa poglavarom Rimokatoličke crkve".

- Ne znam da li je od bilo koga tražio odobrenje da to učini. Od mene nije. Obraćam vam se kako bi srpska javnost imala potpunu informaciju o razlozima koji su me motivisali da pozovem poglavara Rimokatoličke crkve da poseti Srbiju. U tom pozivu naveo sam da ga zovem isključivo u svojstvu predsednika Srbije, a da do posete može da dođe tek ako se dogovori susret pape i patrijarha Irineja, zato što papa nije samo državni već i verski poglavar - naveo je nekadašnji šef države.

On je našoj redakciji dostavio i pismo koje je 3. avgusta 2016. uputio patrijarhu Irineju.

- To pismo iznosi u javnost istinu o mom odnosu prema poseti pape, mada unapred znam kako će komentarisati oni koji su već pisali da sam "ispalio" papu, "slagao ga kao što sam mnoge pre njega" i tome slično.

Pročitajte još - Kako je papina poseta propala

Nikolić kaže da je SPC i Njegovu svetost upoznao sa svim što se dešavalo u vezi sa dolaskom pape.

- Dobio sam odgovor da će pitanje posete biti izneto na Saboru SPC, u maju 2016. godine, kako bi Sabor zauzeo svoj stav. Nisam obavešten da li je ta tema izneta na Saboru, niti da li je doneta bilo kakva odluka po tom pitanju. Smatrao sam da je to znak da SPC još nije spremna da se saglasi sa posetom i da i sama pozove papu u Srbiju, ali sam im ipak pisao u avgustu 2016.

Patrijaršija,foto Z.Jovanović

Nekadašnji predsednik zaključuje da odnosi sa drugim državama, posebno dogovori koji nisu sprovedeni, ne treba da budu izneti u javnost.

- Posebno ako ih iznose neovlašćena lica, bez saglasnosti predsednika Srbije koji ih je inicirao ili u njima učestvovao.


IZBORE NAVELI KAO IZGOVOR

PAPINA poseta Srbiji, kako je obelodanio Dačić, bila je dogovorena januara 2016. Polovinom tog meseca u Beograd je stigla depeša kojom je potvrđeno da Franja želi da dođe 21. i 22. maja.

Dan kasnije na Andrićev venac stigla je još jedna nota iz Rima kojom se predlaže da vatikanska delegacija zadužena za pripremu posete poseti Beograd već 24. januara. Ubrzo su raspisani i parlamentarni izbori, što je navedeno kao opravdanje za otkazivanje papine posete.



PREDLAGAO JASENOVAC KAO TEMU

U PISMU koje je Nikolić 3. avgusta 2016. uputio patrijarhu, između ostalog, piše da bi "katolici širom sveta, osim verovatno u Hrvatskoj i BiH, pozdravili papin dolazak u Srbiju kao jasnu hrišćansku poruku":

- Uveren sam da bi u dobroj pripremi posete bilo moguće da se postigne i to da papa u Srbiji odgovarajuće kvalifikuje ustaška zverstva u Jasenovcu i drugde. Takođe, ukoliko bi se pristupilo dogovorima o poseti može se zamisliti šta bi značila zajednička poseta pape i Vaše svetosti Pećkoj patrijaršiji, Dečanima ili Gračanici... Moje mišljenje je da bi papa trebalo u toku ove godine (2016) da poseti Srbiju i da se tom prilikom priredi, u odgovarajućoj formi i na odgovarajućem mestu, Vaš susret sa njim... - naveo je Nikolić uz ocenu da "nije dobro za Srbiju da se i dalje ne izjašnjava o ovom važnom pitanju".


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (23)

Ps.srb

12.07.2018. 00:21

Ako dodje ikad papa u Srbije, videt ce te da ce posle te posete Srbija biti jos vise ukaljana. Njega se cuvajte i pazite.

Misa

12.07.2018. 07:25

boze Al se ovaj uxlebio sad mu vise nije potreban stiropol za spavanje jer Ima izmisljeno radno mesto I ne mora da brine dal ce da mu seku struju jer sve to narod placa boze smiluj nam se

protiv struje

12.07.2018. 07:43

Reče nedavno Dačić da je ovaj papa "najbolji za Srbe", čitao sam skoro i članak Lazanskog koji je pravio poređenja marksizma i hrišćanstva, hvalio papu, pritom rekao da se marksizam zasniva na nauci (!) i slične nesuvislosli. Sve to na stranu, glavna zamerka ovom papi nije ono što većina Srba misli već činjenica da je on glavni promoter migrantske invazije na Evropu i da je ideološki veoma blizak Sorošu&co. što stalno treba imati u vidu u svakoj analizi današnjeg globalističkog Vatikana.

Miki

12.07.2018. 07:57

Umesto da razgovaramo mi se separiramo. Naravno, i raskol crkve 1054 godine je nastao zbog interesa crkvenih velikodostojnika a običan narod u ime toga vekovima strada.

Ateista

12.07.2018. 11:45

@Miki - Raskol Crkve je nastao zato da Vizantija i Konstantinopolis budu mesto od kojeg će se voditi cela Crkva a ne Rim jer je postao bogatiji i imao je Aju Sofiju kao sedište i zato ti je sada na pravdu Boga ta Vizantija izbrisana sa lica zemlje a Konstantinopolis se zove Istanbul a Aja Sofija ispravljana iz krivoslavlja sa minaretima eto ostalo još da se ispravi i hram sv. Save pa će biti mir?

Kao što svi znamo

12.07.2018. 14:44

@Miki - katolici su se odvojili od stare vere i tako postali sekta... a tako se i ponašaju...

Miki

12.07.2018. 17:21

@Miki - Raskol je nastao zbog sujete dva čoveka. Pape iz Rima i patrijarha iz Konstantinopolja. Pošto je zapadno rimsko carstvo propalo a Vizantija je bila snažna to je patrijarh mislio da bi on trebalo da bude predvodnik celog hrišćanstva. Papa to naravno nije dao i bacio je anatemu na njega. Onda je i patrijarh bacio anatemu na papu i tako je sve počelo. Nijedan nije bio spreman da prepusti supremaciju onom drugom.

zoran

12.07.2018. 08:20

Vrlo korektan državnički postupak bivšeg predsednika, baš bih voleo da se u javnosti oglase sadašnji zvaničnici koji kako vidim imaju drgačiji stav, a što bi za običan svet bilo interesantno.

КОСта

12.07.2018. 08:38

По дефиницији папа је божији изасланик на трону Св. Петра и као такав је непогрешиви. Његово непризнавање шиптарс. државе на КиМ може бити повучено гледано из аспекта непогрешивости и светости. Неко упорно ровари у зван. Београду да у Србији дође до немира јер још су свежа сећања на геноцид и холокауст у Јасеновцу и шире као и на страдања и погром Срба после слома Српске крајине и изгона готово целог српског становништва, домицил. на том простору. Све ово може бити увод у оправдање НАТО агресије

КОСта

12.07.2018. 14:09

@КОСта - Господо из НОВОСТИ молим вас да објавите мој текст онако како сам га написао јер се неко умешао у прекрајање текста. ЈА одлично познајем католичанство јер сам одрастао у немачко католичкој средини. Папа јесте по дефиницији "божији изасланик" на престолу Св. Петра и као такав је "непогрешив". Када папа није признао шиптарску државу на КиМ, онда он, по дефиницији о "непогрешивости", не може то признање повући ин зато је излишан разлог да се због тога позове, а има 1000 разл. да се не позове !

име познато редакцији

12.07.2018. 08:41

Папа може да дође на свечано отварање канала Дунав-Морава-Вардар-Егеј

mihailo

12.07.2018. 13:37

@Алекса - Aleks ako si državljanin Srbije bio ti je predsednik koji je bio legalno i demokratski izabran za predsednika i bio je i TVOJ predsednik. Ako ga nepriznaješ onda si ANARHISTA a to znači haos. Demoikratija je da si imao pravo da glasaš i da si izguvio u tom glasanju... Moraš da poštuješ volju večine. Ako ti se to nedopada marš iz Srbije i pravi haos negde drugde.

Борис

12.07.2018. 10:43

Био сам на слави код мог пароха, који се залаже за унију хришћанских цркава (сада живи у Италији). Гости су били Хочевар и великодостојници других хришћанских цркава. Сви су се сложили да је једина препрека уједињењу хришћана унијатски став папе, његова жеља да буде једини, врховни поглавар, а да су друга неслагања решива.

Павле М. Дивнић

12.07.2018. 12:29

@Борис - Православље и католицизам су као небо и земља и ми православци нисмо никада спаљивали научнике и жене као вештице, нисмо опраштали грехе за новац и нисмо преводили никога у правосалавље са "крижом и камом",као што је то радило у НДХ око 1300 католичких свештеника. Једноставно ово је борба између добра и зла и ово је српско искушење и нико није низложен таквом притиску да попусти, за шта здушно раде "наше" НВО и хрватски ботови!

Apolitičan

12.07.2018. 10:55

Gospodo nije on Franja nego Francis. A za razliku od ostalih papa, ovaj covek je proglasio da je greh pretvarati pravoslavce u katolike. Uveo je komisiju za stepinca! Covek je zgrozen sta se radilo za vreme 2 sv. rata sa Srbima! Cela skoro Juzna Amerika nije priznala Kosovo! Ovaj covek nasa nada za mnoge stvari!

Kako to

12.07.2018. 12:46

@Apolitičan - kad su jezuiti, kojima i on pripada, najagrasvinija katolička grana, što se tiče pokrštavanja...

Ns

12.07.2018. 12:11

To sto vatikan ne priznaje kosovo, sto neda da se stepinac proglasi za sveca to je samo mamac za lakoverne i naivne Srbe da pomisle da je papa dobar.