Linkovi

Ukrajina brani dvojicu članova hrvatskog tima u Rusiji


Hrvatski reporezentativac Domagoj Vida proslavlja gol koji je postigao protiv Rusije u četvrtfinalu Svetskog kupa (Foto: AP /Rebecca Blackwell)
Hrvatski reporezentativac Domagoj Vida proslavlja gol koji je postigao protiv Rusije u četvrtfinalu Svetskog kupa (Foto: AP /Rebecca Blackwell)

Pred današnju utakmicu polufinala Svetskog kupa između Hrvatske i Engleske, Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) kaznila je dvojicu članova hrvatskog tima zbog pozdravljanja Ukrajine posle pobede Hrvatske nad Rusijom u četvrtfinalu, prošle subote. Ukrajina je ustala u odbranu dvojice Hrvata.

FIFA je pomoćnom treneru Hrvatske Ognjenu Vukojeviću izrekla novčanu kaznu od 15.000 dolara, zbog toga što je objavio video na kojem se čuje navijanje „Slava Ukrajini“. Odbrambeni fudbaler Domagoj Vida provukao se sa upozorenjem zbog sličnog uzvika, posle pobede svog tima nad domaćinom Svetskog kupa.

Obojica su u skorijoj prošlosti igala za ukrajinski klub Dinamo Kijev. Fudbalski savez Hrvatske odstranio je Vukojevića iz reprezentacije, i izvinio se Rusiji.

Međutim, Fudbalski savez Ukrajine zarekao se da će podržati obojicu Hrvata. Poslanik i predsednik Saveza Andrej Pavelko nosio je dres hrvatske reprezentacije kada se obratio parlementu u Kijevu.

"Imamo jasnu poziciju da podržimo naše prijatelje. Ponudili smo pravnu i finansijsku podršku i Ognjenu i Vidi u budućnosti".

Pavelko je rekao da je rukovodstvo ukrajinske federacije donelo odluku da nadokandi Vukojeviću kaznu koju mu je izrekla FIFA.

"A ukoliko želi da radi u Ukrajini, kada uzmemo u obzir njegovo iskustvo i ulogu, ponudićemo mu posao u Fudbalskom savezu Ukrajine".

Ukrajina je u sporu sa Rusijom zbog toga što je Moskva anektirala Krimsko poluostrvo 2014. godine i zato što podržava separatiste u istočnoj Ukrajini. Međutim, pravilnik FIFA-e zabranjuje političke, rasističke i nacionalističke slogane u bilo kojem obliku.

Kritičari odluke Međunarodne fudbalske federacije tvrde da je "Slava Ukrajini" rasprostranjen pozdrav, sličan sloganima „Živela Francuska“ ili „Živela Hrvatska“. Ukrajinski poslanik Mikola Knjažicki otišao je toliko daleko da je optužio svetsku „kuću fudbala“ za političku pristrasnost.

"Kada su se fotografije predsednika FIFA-e, na kojima on nosi majicu na kojoj piše 'Putin', što je prezime predsednika čija zemlja je počinila agresiju nad našom zemljom, 6. jula pojavile svuda po internetu, to nije bilo smatrano političkim korakom. Ali uobičajeni pozdrav, vrlo čest u našoj zemlji, upućen prijateljima s kojima je igrao mnogo godina i živeo ovde, doživljava se kao politički stav. Očigledno je da se radi o nepravednom i neobjektivnom pristupu".

Vida je izjavio da njegov uzvik nije imao političku konotaciju i da je predstavljao izraz zahvalnosti za podršku koju je dobio od ukrajinskih navijača.

XS
SM
MD
LG