Skupštine Srbije i Vojvodine beleže pad otvorenosti

Skupština Srbije i Skupština Vojvodine prošle godine beleže pad otvorenosti u odnosu na 2016. i ispunjavaju tek nešto više od polovine indikatora kojima se meri otvorenost institucija, pokazuje istraživanje koje je sprovela CRTA u saradnji sa partnerima iz regionalne mreže organizacija civilnog društva "ActionSEE".
 Skupštine Srbije i Vojvodine beleže pad otvorenosti
Foto: 021.rs
Kako je prenela CRTA, istraživanje "Otvorenost parlamenta u Srbiji u 2017. godini", sprovedeno od januara do aprila ove godine, pokazuje da parlamenti Srbije i Vojvodine u 2017. godini ispunjavaju 55 odsto indikatora otvorenosti, što je četiri odsto manje nego 2016. godine.  
 
Istraživanje meri stepen otvorenosti na osnovu četiri principa: transparentnost, pristupačnost, integritet i delotvornost. U pogledu transparentnosti, utvrđeno je da organi zakonodavne vlasti u Srbiji ispunjavaju tek polovinu zadatih parametara.  
 
Usvajanje republičkog budžeta za 2018. godinu je pored kašnjenja u dostavljanju predloga poslanicima, po prvi put proteklo i bez rasprave, što je nastavak urušavanja institucije parlamenta kao najvišeg predstavničkog tela, ocenila je CRTA.  
 
"Republički i pokrajinski parlament ažuriraju svoje internet strane na kojima postoje sve relevantne informacije o poslanicima, ustrojstvu institucija i godišnjim izveštajima o radu. Godišnji plan rada institucija zakonodavne vlasti u Srbiji, nije dostupan na njihovim sajtovima", navodi se.  
 
Kada je reč o pristupačnosti, oba predstavnička tela uglavnom poštuju odredbe Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.
 
"Međutim postoji manjak proaktivnosti tih organa da učine dostupnim svoj rad tako što bi različita dokumenta, na čije ih objavljivanje Zakon eksplicitno ne obavezuje, samoinicijativno objavljivala", navodi CRTA. 
 
Institucije zakonodavne vlasti u Srbiji ispunjavaju svega tek četvrtinu indikatora otvorenosti kada je u pitanju interakcija sa građanima, navodi se u istraživanju.  
 
"Pomaka nema ni u interakciji putem interneta, a društvene mreže praktično ne postoje. Takođe, veome je nizak skor i kada su u pitanju konsultacije sa građanima", piše u saopštenju.  
 
Prema istraživanju, na polju integriteta nema napretka, jer ni republička ni pokrajinska skupština nisu usvojile Etički kodeks, a ni lobiranje nije još pravno regulisano. Nijedno od dva predstavnička tela nema na svojim internet prezentacijama objavljen plan integriteta.  
 
U domenu delotvornosti, ocenjene kroz indikatore koji se odnose na parlamentarni nadzor i strateško planiranje, zakonodavna vlast u Srbiji ispunjava 62 odsto indikatora.
 
"Iako u Srbiji postoji pravni okvir koji uspostavlja dobre osnove za vršenje parlamentarnog nadzora, neophodno je da se ova funkcija parlamenta ostvaruje i u praksi", ocenila je CRTA.  
 
Dodaje se da se u republičkom parlamentu nastavio negativan trend održavanja javnih slušanja, čime se narušava učešće građana u razmatranju akata u proceduri i efekata zakona koji su na snazi, pa je tako tokom 2017. održano svega jedno javno slušanje, dok je u 2016. održano sedam, a 2015. godine 14.  
 
"Takođe, poslanici su tokom 2017. godine imali priliku da u parlamentu postave pitanja članovima Vlade svega jednom, što je identično praksi iz 2016. godine. Treću godinu za redom, izveštaji nezavisnih tela nisu razmatrani na plenarnim sednicama Skupštine Srbije", saopšteno je.  
 
Kada je reč o oceni strateškog planiranja, u ovoj oblasti organi zakonodavne vlasti u Srbiji u 2017. godini nisu ispunili nijedan indikator otvorenosti, navela je CRTA.
  • Fudbaler

    12.07.2018 18:33
    Izveštaj je dostupan
    Svaki izveštaj je dostupan i svaki podatak treba da bue dostupan, ipak mediji malo preteruju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija