Sporenja oko plata lekara na specijalizaciji

Sindikat lekara i farmaceuta zatražio je da nadležna ministarstva iznesu svoj stav o načinu obračuna plata lekara na specijalizaciji, jer im se za pomoć obratio izvestan broj članova, sa tvrdnjom da su im primanja smanjena.
Sporenja oko plata lekara na specijalizaciji
Foto: Pixabay
Specijalizantima se zbog neuračunavanja minulog rada i ukidanja dodataka za prekovremeni i noćni rad zarade smanjuju, tvrde u sindikatu, dok u Ministarstvu zdravlja to negiraju.
 
U sindikatu navode da je desetak zdravstvenih ustanova početkom ove godine počelo iznenadno da primenjuje drugačiji obračun za ove lekare, pa ne samo da su uskraćeni za povećanje plate, već su im i dotadašnja primanja znatno umanjena, a određena prava oduzeta.
 
"Nema ujednačenog postupanja prilikom obračuna zarada specijalizantima, već se u nekim obračunskim listićima oni vode kao lica na plaćenom odsustvu, iako rad obavljaju u ustanovi u kojoj su i pre upisa specijalizacije bili zaposleni, drugima se ne uračunava minuli rad, iako su zaposleni godinama unazad, trećima se nude diskutabilni aneksi ugovora, kojima se bitno menjaju elementi za utvrđivanje zarade. Problem postoji i sa neuračunavanjem minulog rada specijalizantima i ukidanjem dodataka na platu u slučaju prekovremenog rada ili rada noću", tvrde u Sindikatu lekara i farmaceuta, sa sedištem u Ulici Jove Ilića u Beogradu.
 
U Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja kažu da inspekcija rada nije imala zahteve za utvrđivanje ili rešavanje problema u vezi sa obračunom plata lekara na specijalizaciji, odnosno o tome da li lekari na specijalizaciji imaju pravo na povećanje plate po odluci vlade krajem 2017. godine, niti koje zdravstvene ustanove ne poštuju te propise.
 
S druge strane, u Ministarstvu zdravlja negiraju navode sindikata i objašnjavaju da je kolektivnim ugovorom za zdravstvo predviđeno da se specijalizantima naknada za vreme specijalizacije utvrđuje na osnovu dvanaestomesečnog proseka plate.
 
"Nigde nije propisano da se ta naknada uvećava u toku trajanja specijalizacije, jer to nije plata, izuzev ako to nije predviđeno ugovorom između specijalizanta i ustanove. Za sva otvorena pitanja, posebno ona koja se tiču radnopravnog statusa i prava proisteklih iz njih, u otvorenoj smo komunikaciji sa reprezentativnim sindikatima, a pojedinačne interesne grupe, koje sebe predstavljaju sindikatima, očigledno ne raspolažu validnim informacijama", ističu u Ministarstvu zdravlja.
 
 
 
  • Kaćanka

    11.07.2018 19:45
    Iii kolike su te plate, ima li neki dr da mi kaze iz prve ruke? Ne vidoh ja ni jednog doktora a da nije u fulu...cipele, sat, telefon, auto...markirani, na sebi samo cca 2000€......aman dosta vise o medicinarima...jadni dr...jadan je onaj sto se ubio zbog 22000 duga, leba nema a dr mogu i privatno i drzavno, mal kod roditelja radim na privatnoj klinici, mal specijalizacija o drzavnom trosku...dosta vise
  • Jare i pare

    11.07.2018 12:31
    @ ha
    Imaš izbor. Plati svoju specijalizaciju sam (kao svuda u svetu) i nećeš nikom ništa da vraćaš.
    Ovako bi ti i da primaš platu i specijaliziraš, a da nemaš nikakvu obavezu prema onom ko ti daje stipendiju (tj platu za plaćeno odsustvo).
    Ne ide to tako.

  • Specijalizant

    11.07.2018 09:01
    Specijalizanti u Srbiji imaju problem da ostvare svoja prava na rad, jer su ucenjeni polaganjem specijalističkog ispita od strane Komisije za polaganje ispita, neretko sastavljene od istih ljudi koje im kroje plate kako im se prohte, ili im je duboko ukorenjen strah od posledica koje će imati ako traže svoja prava ( dugačak je spisak načina kojima poslodavac može da vam se sveti za "neposlušnost", koje je u suštini samo traženje prava). Ministarstvo bi trebalo da uputi inspekciju, umesto što olako odbacuje ove tvrdnje kao neistinite, i uveri se da zdravstvene ustanove krše Zakon o radu. Verovatno to već i znaju, ali se prave slepi i nemi. Znamo da ne možemo imati plate kao u Nemačkoj, samo želimo da ono što odradimo bude i plaćeno u skladu sa zakonom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija