AMERIKANKA CIGLOM PRETUKLA MUŠKARCA (91) NASRED ULICE: Vrati se u Meksiko (VIDEO)
Foto: Printscreen Facebook/Misbel Borjas

rasistički napad

AMERIKANKA CIGLOM PRETUKLA MUŠKARCA (91) NASRED ULICE: Vrati se u Meksiko (VIDEO)

Planeta -

Rodolfo Rodrigez kaže da u 91 godini svog života nije doživeo ništa slično onome što mu se dogodilo na američki Dan nezavisnosti, 4. jula u Kaliforniji. Dok je šetao, nepoznata žena ga je brutalno pretukla, udarajući ga betonskom ciglom po glavi i vičući da se "vrati u Meksiko".

Rodrigez je zaista Meksikanac, a iz svog grada Mičokana dolazi dvaput godišnje u posetu porodici u Viloubruku, u okrug Los Anđelesa u Kaliforniji. Dok je tamo, kaže nesrećni starac, svakog dana šeta komšilukom posle ručka.

"Svi ga u komšiluku već poznaju", kaže njegov unuk Erik Mendoza.

Rodriguez je bio u šetnji i prošle srede, na američki nacionalni praznik, kad je prošao pored jedne Afroamerikanke i njenog deteta. Žena ga je izgleda optužila da se zakucao u dete, bez upozorenja ga napala betonskom ciglom, a onda je pozvala i obližnju grupu muškaraca, optuživši ga da pokušava da joj ukrade dete.

"Ali to nije istina. Celog života nisam nikad nikog uvredio", kaže Rodrigez dok mu se suze slivaju niz lice prepuno modrica.

Muškarci i žena nastavili su da ga mlate, a na kraju su ga ostavili krvavog na pločniku. Mendoza kaže da su dedi slomljeni zubi, jagodične kosti, dva rebra i da ima modrice na licu, leđima i trbuhu. Proveo je šest sati u bolnici. S obzirom na njegove godine i brutalne batine, srećna je okolnost što je uopšte živ.

Uprkos očitoj apsurdnosti tvrdnje da bi 91-ogodišnjak mogao da otme dete majci, muškarci su joj se pridružili u premlaćivanju ovog Meksikanca.

"Nisam se zakucao u njeno dete. Samo sam prošao pored nje, a ona me je gurnula i onda me udarala dok nije bila zadovoljna", objašnjava Rodrigez.

Ovom brutalnom i rasističkom napadu svedočila je i prolaznica Misbel Borjas koja se vozila u autu tom ulicom u trenutku kad je žena mlatila Rodrigeza.

"Čula sam je da govori, vrati se u svoju zemlju, vrati se u Meksiko. Kad sam pokušala da je snimim mobilnim, bacila je tu betonsku ciglu prema mom automobilu". kaže ona.

Policija Los Anđelesa još uvek traga za "ženskom osumnjičenom i tri do četiri muška osumnjičena". Policija, međutim, još uvek nije utvrdila motiv napada.

"Zabrinuti smo, posebno zbog vrste zločina koji je počinjen. Tu je bilo i 4-ogodišnje dete koje je svedočilo napadu. Ne možemo da dopustimo da nam takvi ljudi šetaju ulicama", izjavio je zamenik šerifa Di Anđelo Robinzon.

"Mislim da znamo ko su (napadači), ali samo želim da ih policija nađe. To je sve što naša porodica želi, pravdu za našeg dedu", kaže Mendoza čija je porodica pokrenula i GoFundMe kampanju za prikupljanje sredstava za medicinske troškove.

Kurir.rs/Index.hr

Foto: Printscreen Facebook/Misbel Borjas

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja