SAMIT U SOFIJI: Prijateljstvo Kine i Srbije - čelično

V. N.

06. 07. 2018. u 14:24

Premijerka Srbije Ana Brnabić sa kineskim kolegom Li Kećijangom na martinama samita u Sofiji. U planu otvaranje Srpskog kulturnog centra u Pekingu

САМИТ У СОФИЈИ: Пријатељство Кине и Србије - челично

Sastanak srpske i kineske delegacije u Sofiji,Foto: Tanjug

SRBIJI su potrebni strateški partneri u ekonomiji i bilo bi dobro da i RTB "Bor" i "Ikarbus" dobiju strateške partnere poput "Hestila", koji je kupovinom Železare Smederevo sačuvao 5.000 radnih mesta i unapredio i modernizovao poslovanje.

To je danas, u razgovoru sa premijerom Kine Li Kećijangom u Sofiji, poručila predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić. Oni su se sastali uoči Samita Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope, koji se u subotu održava u Sofiji.

Dvoje premijera složilo se da su politički odnosi dve zemlje izvanredni i da ih karakteriše sveobuhvatno strateško partnerstvo, uzajamno poverenje i podrška. Brnabićeva je kineskom premijeru zahvalila na nedvosmislenoj podršci Kine po pitanju Kosova i Metohije, posebno u Ujedinjenim nacijama i drugim međunarodnim organizacijama. Li je naglasio da je ta podrška "konstantna i neupitna i da je prijateljstvo između Kine i Srbije čelično".

Jedna od glavnih tema razgovra bilo je učešće Srbije u kineskoj globanoj incijativi "Pojas i put", a na stolu je bila i saradnja u oblasti energetike i infrastrukture, kao i projekti putne i železničke infrastrukture koji se realizuju uz kinesku pomoć.

Brnabićeva je istakla da je Srbija posebno ponosna na trilateralni projekat modernizacije železničke pruge Beograd - Budimpešta, koji zajednički sprovode Srbija, Mađarska i Kina i koji je prvi prekogranični projekat u okviru ovog mehanizma saradnje.

- Pored energetike, infrastrukture i ekonomije, Srbija i Kina jačaju saradnju i u mnogim drugim oblastima, a za nas je posebno važna saradnja u oblasti kulture. Jako je značajan projekat otvaranja Kineskog kulturnog centra u Beogradu, i Srbija želi da u najskorije vreme otvori Kulturni centar u Pekingu - rekla je Brnabićeva.

Danas će biti održan centralni događaj Sedmog samita Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, a u delegaciji koju predvodi premijerka Brnabić su i potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i ministar energetike Aleksandar Antić.


MODERNIZACIJA PRUGE

OČEKUJE se da će danas biti potpisani Memorandum o razumevanju o zajedničkom formulisanju plana bilateralne saradnje Kine i Srbije u okviru inicijative "Pojas i put", Memorandum o razumevanju o zajedničkoj podršci izgradnje Industrijskog parka za voće i povrće i Komercijalni ugovor o modernizaciji i rekonstrukciji mađarsko-srpske železničke veze na deonici Novi Sad - Subotica - Kelebija.

SARADNjA SA BELORUSIJOM

PREMIJERKA Ana Brnabić razgovarala je danas i sa prvim potpredsednikom Vlade Belorusije Vasilijem Matjuševskim o unapređenju saradnje dve zemlje. Oni su zaključili da su odnosi dveju zemalja prijateljski i bez otvorenih pitanja.

- Srbija je izuzetno zahvalna za čvrstu podršku koju Belorusija daje očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta naše zemlje - rekla je Brnabićeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

kaktus037

07.07.2018. 00:24

Srpski kulturni centar u Pekingu da se otvori ,znaci da se srpska kultura siri po svetu..