Dostupni linkovi

Saveznici Merkel ostavili Seehofera izlovanog


Horst Seehofer i Angela Merkel na jednom skupu u decembru 2017.
Horst Seehofer i Angela Merkel na jednom skupu u decembru 2017.

Njemačka kancelaraka Angela Merkel dobila je podršku od ključnih saveznika u bavarskoj Hrišćansko-socijalnoj uniji (CSU), čime je lider stranke, ministar unutrašnjih poslova Horst Seehofer sve izolovaniji u otporu migrantskom planu kancelarke.

Merkel i Seehofer trenutno su na popodnevnom sastanku. Njegova CSU sestrinska je stranka Socijaldemokrtske unije (CDU) u vladajućoj koaliciji kancelarke Merkel, ali je migrantska kriza uzdrmala višedecenijsko koaliciono partnerstvo.

On je zaprijetio ostavkom, zatraživši pravo da vraća neregularne migrante sa granica savezne pokrajine Bavarije, ali je Merkel odlučila da brani sporazum postignut u petak unutar EU.

Dok njih dvoje pregovraju visoki zvaničnici CSU saopštili su da žele da ostanu u koaliciji sa CDU-om.

Okončavanje koalicionog savezništva dovelo bi vladajuću koaliciju do gubljenja paralamentarne većine. Otpor Seehofera takav scenario ne čini nemogućim.

"Ja neću dozvoliti da me odbaci kancelarka, koja je kancelarka samo zahvaljući meni" rekao je Seehofer.

Liderka treće koalicione stranke vlasti lijevih Socijademokrata (SPD) pridružiće se sastanku Merkel i Seehofera u 22 sata.

Merkel je dobila podršku i CDU i CSU u Bundestagu u ponedjeljak. Seehofer pak nije bio tu.

Alexander Dobrindt, lider parlamentarne grupe CSU-a izjavio je da " se zajednička sudbina dokazuje kada su tu izazovi". On je pohvalio i podsjetio na jedinstvo ove dvije stranke već 70 godina, izvjestili su njemački mediji.

Premijer Bavarije iz CSU-a Markus Soder je rekao "mi smo spremni za kompromis" i "za nas sada nema izlaska iz vlade"

Prethodno su i istraživanja javnog mnjenja takođe pokazala da kancelarka Merkel uživa značajnu podršku za svoju politiku u odnosu na Seehofera.

XS
SM
MD
LG