Najnovije vesti
Vesti Beograd
KORAK KA GONDOLI Skupština grada usvojila važan plan za žičaru preko Save

KORAK KA GONDOLI Skupština grada usvojila važan plan za žičaru preko Save

Skupština grada usvojila je danas nekoliko planova detaljne regulacije, među kojima i onaj o gondoli koja će povezivati Kalemegdan i Ušće.

GONDOLA 2 Foto: Grad Beograd / Promo
GONDOLA 2

Kako je rečeno na sednici, to je plan koji će stvoriti turističku atrakciju Beograda i novi vid veze novog i starog dela grada.

Plan je izradio Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije.

Odbornik Saveza za Srbiju Borko Stefanović rekao je da je dobra stvar da Beograd pokušava da razvija potencijale u turizmu, transport i što ste govori da će se voditi računa o ambijentu i celini tvrđave.

On je, međutim, rekao da nije dobro da se ne kaže da će gondola koštati grad 1,7 miliona evra, da nismo čuli reč struke i da nisu urađena istraživanja o tome koliko se putnika očekuje.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić je rekao da će gondola omogućiti građanima sa Ušća da brže i lakše dođu do Kalemegdana.

Plan o gondoli, dodao je, postoji još od pre Drugog svetskog rata.

Vesić je naveo i da će republika pomoći gradu sa dve trećine sredstava.

Dodao je i da sve što se radi, a u vezi je sa Kalemegdanom, mora da dobije saglasnost republičkog Zavoda za zaštutu spomenika, te da je sve uklopljeno kad je u pitanju Beogradska tvrđava.

Obornici su usvojili rešenje o obrazovanju Komisije za planove na čijem će čelu biti glavni urbanista Milutin Folić.

Komisija će davati stručno mišljenje u postupku donošenja odluke o izradi urbaništickog plana, koji donosi Skupština grada Beograda, kao i obavljanje stručnih poslova u postupku izrade i sprovođenja planskih dokumenata.

Osim toga, gradski odbornici usvojili su izmene Programa uređivanja i dodele građevinskog zemljišta za 2018. godine za ciju su realizaciju, saglasno rebalansu budžeta, planirana sredstva umanjena i iznose 8,7 milijardi dinara.