Najvažnija razlika u predstojećim pregovorima između Vlade Srbije i Međunarodnog monetarnog fonda u odnosu na poslednji put kada je delegacija iz Vašingtona bila u Beogradu, je u tome što sada imamo spremljen tekst zakona o fiskalnoj odgovornosti, koji je veoma bitan sa stanovišta javne potrošnje.

U ostalim segmentima, pregovori će zapravo biti nastavljeni tamo gde su stali prošlog puta – kaže u razgovoru za Danas savetnik premijera Mirka Cvetkovića i profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu, Jurij Bajec.

Koje su glavne teme u razgovoru sa MMF-om?

– Pored zakona o fiskalnoj odgovornost, sigurno će biti reči o poreskoj reformi, pošto postoji saglasnost o tome da treba rasteretiti zarade, a pregovaraće se i o predlozima za izmene penzijskih zakona i zaoštravanje uslova za penzionisanje o čemu takođe postoji saglasnost. Verovatno će biti zanimljivi razgovori u vezi indeksacije plata kada jednom budu odmrznute, pošto će to sa sobom povući i rast penzija.

Da li će srpska strana tražiti povećanje plata u javnom sektoru u septembru, kako je to najavljivao ministar ekonomije Mlađan Dinkić?

– Bilo je ideja da se plate odmrznu ranije nego što je predviđeno, odnosno već ove godine. Ako bi Srbija zabeležila jako dobre ekonomske rezultate ove godine, odnosno ako bi rast bruto domaćeg proizvoda bio veći od projektovanih dva odsto, onda bi bilo moguće da se o tome razgovara sa MMF-om.

Imajući u vidu ekonomske pokazatelje iz prva četiri meseca, mislite li da je realno da se plate povećaju u 2010. u dogovoru sa MMF-om?

– Ja to ne vidim. Druga polovina godine bi morala da bude jako dobra da bismo realno mogli da razmišljamo o rastu plata. Istina je da podaci iz prvog kvartala pokazuju pomake u izvozu, ali ne i u zaposlenosti, što je veoma bitan parametar. Misija MMF-a će posmatrati visinu našeg budžetskog deficita. Sada se govori o tome da mi nećemo ni tražiti da povučemo dodatnu tranšu novca od MMF-a, ali je bez obzira na to, jako bitno da se pregovori nastave, naročito u kontekstu događaja u regionu.

Koja je razlika u nastupu Vlade Srbije u pregovorima sa MMF-om sada u odnosu na prošli put i da li najavljeni zakon o fiskalnoj odgovornosti protivreči ideji da se povećaju plate, a time i penzije?

– Mi prošlog puta nismo imali pripremljene zakonske predloge. Pitanje je da li će donošenje zakona o fiskalnoj odgovornosti biti dovoljna kočnica, koja će nas sprečiti da se ne zalećemo u javnu potrošnju i to prevashodno zavisi od toga kada će taj zakon početi da se primenjuje. Nesumnjivo je da posle dve godine, koliko su zamrznute plate i penzije, mora doći do njihovog odmrzavanja, ali istovremeno postoji i dogovor da se deficit drži na nivou od četiri odsto BDP-a. Mi ćemo izneti svoje argumente, MMF će izneti svoje, pa ćemo videti rezultat.

Da li je Vlada definitivno odlučila da ne odustaje od vezivanja penzija za plate?

– Fond se ni ranije nije protivio predlogu da se penzije tri puta usklade sa platama – u aprilu, zatim oktobru i ponovo u aprilu 2012. godine, a da se posle toga usklađuju sa rastom cena na malo. Kao otvoreno, ostalo je pitanje kako će se odblokirati plate u javnom sektoru, odnosno da li će se usklađivati samo sa troškovima života ili će se u obzir uzimati i drugi parametri. Treba znati da MMF već duže vremena situaciju posmatra celovitije nego ranije, kada je stvari gledao samo sa fiskalnog stanovišta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari