Dostupni linkovi

Wigemark: Ne praviti politički cirkus od migranata


Migranti u BiH
Migranti u BiH

Specijalni predstavnik Evropske unije u Bosni i Hercegovini Lars-Gunnar Wigemark izjavio je da migranti koji prolaze kroz BiH ne smiju biti političko pitanje, te da je EU pokazala da ima iskustva kako rješavati ova pitanja i to kada su u pitanju stotine hiljada osoba iz te kategorije stanovništva, prenosi Fena.

Istakao je da EU stoji na raspolaganju da pomogne bh.vlastima, ali da treba izbjeći pravljenje " političkog cirkusa od svega ovoga".

Naglasio je da treba pronaći najbolju lokaciju koja će odgovarati potrebama smještaja migranata, koji prolaze kroz BiH te podsjetio na da je neadekvatan objekat u Unsko-sanskom kantonu, koji je predložen za te namjene.

"Na osnovu nalaza eksperata, koji su više od mjesec boravili na području Unsko-sanskog kantona, objekat koji je predložen za smještaj migranata je neodgovarajući. EU je već ranije izdvojila više od 1,5 miliona eura za humanitarnu pomoć, a sada stojimo na raspolaganju s dodatnih oko šest miliona ueura, koji bi se iskoristili na određena srednjoročna rješenja, uključujući i podršku kada su u pitanju objekti za prihvat i smještaj migranata", rekao je Wigemark novinarima u Banjoj Luci.

Dodao je da ne želi reći da situacija u tom kantonu nije složena, ali da stoje na raspolaganju za iznalaženje zajedničkih adekvatnih praktivčnih rješenja kada su u pitanju migranti.

Inače, problem migranata sa kojim se Evropa suočava danas je u fokusu i samita EU.

XS
SM
MD
LG