1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW
Sport

Fijasko nemačke taštine

28. jun 2018.

„Lev se odao varljivom osećaju da će sve pojedinačne kaprice ipak nekako povezati u uspešnu priču – naprosto jer je do sada tako bivalo“, piše nemačka štampa nakon eliminacije svetskih prvaka sa Svetskog prvenstva.

https://p.dw.com/p/30SXr
Foto: Reuters/D. Martinez

„Nemački nacionalni tim je doživeo istorijski debakl – koji je i zaslužio. Tim se uzdao u to da će na kraju sve ipak nekako proći dobro. Ali ništa više nije dobro sa ovim timom“, piše novinar Peter Arens za onlajn izdanje nedeljnika Špigel. Poslednje mesto u grupi sa „pobedivim“ protivnicima došlo je posle poraza od Meksika (0:1), jedvite pobede nad Švedskom (2:1) i fijaska protiv Južne Koreje (0:2) i, kako piše Arens, to možda nije loše „jer je Levovom timu uštedelo susret sa pravim favoritima“.

„Protiv Južne Koreje – ekipe koja u otvaranju igre čini brojne greške, ne ume pristojno da izvede kontre do kraja i ima tek jednog igrača međunarodne klase – protiv takve ekipe Levov Elf nije našao način. Bio je to obesnažen, beskrvan, bezidejan nastup. (…) Sada se lako može tvrditi da smo svi znali šta se sprema. Ali zbilja ovaj tim još od Evropskog prvenstva pre dve godine nema (više) kvalitet za veliku titulu. Previše zaslužnih igrača izgleda kao da je prošlo zenit. Sami Kedira, Tomas Miler, svedočimo pomračenju svetskih šampiona.“

„Svetski prvaci su skoro svi oko tridesete godine, teoretski mogu igrati i sledeća dva velika turnira. Ali ako se pooštri razvoj koji smo videli u Rusiji, onda to verovatno nije dobra ideja. (…) To što se Lev još jednom uzdao u svoje proverene snage jeste argument protiv njega. Sa druge strane, one ga do sada nijednom nisu razočarale, a on je predugo naprosto verovao da, kada zagusti, ponovo neće razočarati. Kapitalna greška“, piše Arens za Špigel onlajn.

FIFA Fußball-WM 2018 in Russland | Südkorea vs. Deutschland | Joachim Löw, Bundestrainer
Odlazak Joahima Leva?Foto: picture-alliance/dpa/I. Fassbender

Ugledni Zidojče cajtung podseća da Nemačka nikada nije na svetskim šampionatima ispala u grupnoj fazi. „Blamaža je još veća kada se pogledaju igrači ovog Elfa. Nije to tim krljatora iz osamdesetih koji su odlično uklizavali, ali slučajno upućivali šuteve na gol kada bi hteli da uštopuju loptu. Ovde su igrali tehnički i tačkički verzirani osvajači Lige šampiona i Svetskog prvenstva, koji vladaju svim detaljima ove igre“, piše novinar Kristof Kner.

„Apsurdno u ovom debaklu je što se on najavljivao kroz celu grupnu fazu pa opet niko za to nije hteo ni da čuje. Taj fenomen tako odgovara celoj akciji odbrane titule: Lev ne samo da je propustio da postavi jasne strukture timu – njemu od prvog dana priprema u Južnom Tirolu nije uspelo da izbije svom timu određenu taštinu. Neki igrači učestvuju u snimanju videa o sebi, drugi promovišu modne linije, i na kraju Nemačka, svetski prvak, nije bila dovoljno naoštrena za turnir“, nastavlja se tekst u Zidojčeu.

„Lev se odao varljivom osećaju da će sve pojedinačne kaprice koje njegovi igrači kao balast nose na turnir ipak nekako povezati u uspešnu priču – naprosto jer je do sada tako bivalo. Neki igrači dolaze posle povreda, drugi u svojim timovima nisu bili standardni ili nisu imali formu, treći su opteretili ukupnu klimu i sebe fotografijama sa Erdoganom – previše je to bilo za tim čija se nadmenost u trećoj utakmici odjednom izmetnula u strah“, dodaje Kner u tekstu.

Zeksiše cajtung razloge fijaska nalazi u „samoprecenjivanju nakon trijumfa iz Rija u pogotovo nakon pobede na Kupu konfederacija prošle godine. Tobože široka lepeza vrhunskih internacionalaca prebrzo se skupila kada je postalo ozbiljno. Bilo je znakova stagnacije pre svetskog prvenstva. Od 2014. nedostaje novi impuls. On je hitno neophodan. Lev i njegov štab nisu više pravi ljudi za novi početak“, osvrće se list i na pitanje o trener.

Lev inače ima ugovor do 2022. godine i podršku iz Fudbalskog saveza Nemačke da nastavi sa poslom. No on sam vruće glave posle ispadanja nije želeo da se tačno odredi. Štutgarter cajtung piše da bi Lev „ozbiljno trebalo da razmotri ostavku i da se upita da li ima dovoljnu motivaciju da izgradi potpuno novi tim. Jer nakon debakla iz Rusije je jasno: doba svetskih prvaka iz 2014. nepovratno je prošlo.“

priredio Nemanja Rujević

Čitajte nas i preko DW-aplikacije za Android