Deca na putu droge, kako roditelji i škola mogu da pomognu

Tanjug

26. 06. 2018. u 22:41

Direktorka Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti u Drajzerovoj Mira Kovačević izjavila je danas da raste broj mladih koji probaju ili imaju bilo kakva iskustva sa psihoaktivnih supstancama

Деца на путу дроге, како родитељи и школа могу да помогну

Depositphotos

Direktorka Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti u Drajzerovoj Mira Kovačević izjavila je danas da raste broj mladih koji probaju ili imaju bilo kakva iskustva sa psihoaktivnih supstancama, ali da to ne znači da automatski raste broj mladih zavisnika.


Ona je rekla da o tome ne raspolaže svežijim zvaničnim podacima, navodeći da se novim Akcionim planom, koji je u pripremi, insistira da se država pobrine da se češće i redovno rade ova istraživanja po metodologiji koja je primenja u evropskim i svim drugim zemljama, da bi na osnovu toga mogli da organizuju svoje dalje delovanje.



Ukazujući na ulogu roditelja, Kovačević je za RTS kazala da, kako se čini, roditelji greše kada misle da je dete koje je napunilo 12, 13, 14 godina već dovoljno zrelo, odgovorno, odraslo i da ne moraju dalje da vode računa o tome s kim se druži, kako provodi slobodno vreme, gde izlazi, s kim izlazi.


Ona je istakla da, ukoliko dete u dužem periodu redovnije konzumira neke supstance, to se odražava na njegov izgled, na njegovo ponašanje, uspeh u školi, odnos prema roditeljima, prijateljima.


Pročitajte još: Smrt od predoziranja?


"Prosto ono se promeni i to se nekako lako vidi, ali ono što je problem da mnogi roditelji ne žele s tim da se suoče i onda dugo izbegavaju da pogledaju istini u oči", konstatovala je Kovačević na Međunarodni dan borbe protiv droga.


Navela da se njenoj bolnici sve češće obraćaju škole, naročito privatne, koje imaju mogućnost da organizuju aktivnosti edukacije učenka o ovom problemu, sa željom da im se pomogne jer su primetili među svojim đacima da se polako širi pojava da deca konzumiraju supstance i da su pod dejstvom supstanci čak i na školskom času.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (11)

Roditelji

26.06.2018. 22:52

Roditeljima se uskraćuju prava roditeljstva i tek če se uskraćivati, zakonima u najavi, tako da će tek tada biti nemoćni. Što se škola tiče, one su gotovo nezainteresovane za ovaj problem i to se vidi i na primeru nasilja u školama gde u većini slučajeva ne reaguju iako imaju zakonsku obavezu ili reaguju neadekvatno ili kao u većini slučajeva prikrivaju nasilje !

Професорка

27.06.2018. 09:52

@Roditelji - Ma ne možemo, čoveče! Dobili smo propise po kojima strogo postupamo, a to je da zabeležimo nasilje i obavestimo psihologa i roditelje. Ništa sem toga ne smemo da uradimo. Jedino još da ga zamolimo da obeća da to neće više uraditi! Najgore što možemo da uradimo je da zovemo centar za socijalni rad, a oni se ne odazovu nikad ili dođu reda radi. Deca nam dolaze i pijana i drogirana, samo molimo boga i ništa više. I nas biju, i roditelji nas biju.

M

26.06.2018. 23:20

Dobro ste se setili!?? Broj zavisnika raste vec 30 godina, a vi tek sad pricate o tome, i to da samo privatne skole imaju uslova za edukaciju o drogi??! Kakvi su to uslovi potrebni za tu edukaciju??????

bata

27.06.2018. 06:39

U srednjim skolama postoji jedan broj ucenika koji skoro uopste ne pohadjaju nastavu.zbog bojazni od osipanja ucenika njima se pravdaju casovi tj.nema iskljucenja ucenika zbog izostanaka.Ko zna sta oni rade kad nisu u skoli.Njihov izgled i ponasanje niko skoro ni ne moze da prati jer nisu prisutni.

Анти Антифа

27.06.2018. 07:38

Највећи проблем што држава законима које доносе западне тзв НВО од којих су већина екстремно хомосексуалне растура србску породицу и промовише индивидуализам и нихилизам уместо породичних вредности,заједништа и националног поноса и културе

* КОМЕНТАР *

27.06.2018. 08:30

Укинути накарадни демократски (нак.њам се на ту демократију и на оног ко је измисли) закон којим се дозвољава детету да свог родитеља може да стрпа у затвор за обичну глупост, узети један врбов прут и чим га лично видиш, или уз помоћ камера по школама за које се бацише силне паре, онда приђеш па му по истим рукама направиш 3-4 врбове модрице и да видиш полако али сигурно узимање памети у главу...!!!

Violeta

27.06.2018. 08:50

Jutros na tv cujem da je modni kreator poznati drogeras, spasavan u Urg. centru, o nasem trosku a bio i snabdevac drogom i da se sada zamerio drugom dileru koji je vlasnik neke medijske firme... ZNACI SVE SE ZNA I CUTI, JEL SE TO POLICIJA I VLAST PONASA KAO U SLUCAJU SAVAMALE?

Ima jedna čarobna reč

27.06.2018. 10:00

koja Srbima fali. Čini mi se da je uvodjenjem "naše" svojine ukinuta i anatemisana lična. Svojina i ODGOVORNOST. Ne može moje dete da bude briga škole i društva! Ja ću se boriti za njega. Iz ljubavi se deca prave, zar ne? I za tu ljubav ću se žrtvovati.

Рашо

27.06.2018. 11:43

Одмах након државног удара изведеног 5. октобра 2000. "делегација" представника нових власти и вредности је обишла све установе, удружења, ... и остале који су се на било који начин супротстављали сектама, дроги и другим изопаченостима. Сви који су до тада у тим областима нешто радили за народ су угашени, затворени, искључени, ... Тиме је борба против зла онемогућена. А онда је почео други круг доношењем закона који и родитељу, учитељу и другима ускраћују право и могућност да штите дете и себе.

незадрживо срљање у прогрес

27.06.2018. 12:17

Важећи закони родитељима одузимају могућност увида у Здравствени картон свог детета, старијег од 15 година.