Dostupni linkovi

Skuplja se novac za kažnjene švajcarske igrače


Granit Džaka i Džerdan Šaćiri kažnjeni su zbog gestikulacije rukama na utakmici sa Srbijom
Granit Džaka i Džerdan Šaćiri kažnjeni su zbog gestikulacije rukama na utakmici sa Srbijom

Ubrzo nakon odluke FIFA-e da se reprezentativci Švajcarske Džerdan Šaćiri (Xherdan Shaqiri), Granit Džaka (Xhaka) i Stefan Lihtštajner (Lichtsteiner) novčano kazne zbog gestikulacije dvoglavog orla rukama tokom utakmice sa Srbijom, pokrenuta je online kampanja za prikupljanje novčanih sredstava.

Šaćiri i Džaka kažnjeni su sa po 10 hiljada švajcarskih franaka (oko 10 hiljada dolara), a Lihtštajner sa pet hiljada.

U roku od 14 sati prikupljeno je preko 11 hiljada dolara.

„Doneli su radost i sreću svim Švajcarcima i Albancima širom sveta, odvojite vremena i podržite ih. Ukoliko Švajcarska fudbalska asocijacija ne prihvati sakupljena sredstva, rado ćemo donirati sav novac u dobrotvorne svrhe po njihovom izboru“, stoji na veb stranici gofundme.com.

No, pored online kampanje, i ostali su izrazili želju da plate tu kaznu.

Slavlje na ulicama Prištine
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:07 0:00

Pojedini ministri u Vladi Kosova ponudili su i svoju platu, a kako kažu, emocije koje su švajcarski fudbaleri poreklom sa Kosova doneli, nemaju cenu.

I poslanici u Skupštini Kosova izrazili su želju da plate sve buduće kazne FIFA-e zbog takve gestikulacije.

Drugi su komentarisali da je simbol nacionalni, a ne nacionalistički.

„Draga FIFA, bolja si od ovoga. Znak orla, kao što su ’high five’ ili ’thumbs up’, je znak slavlja za Albance. To je poziv na radost, ne na konflikt“, napisao je na Tviteru gradonačelnik Tirane, Erion Veliaj.

FIFA je, uz tri švajcarska igrača, kaznila i Fudbalski savez Srbije (FSS) sa 54.000 švajcarskih franaka zbog nesportskog ponašanja navijača na utakmici sa Švajcarskom i zbog isticanja diskriminacionih transparenata i ubacivanja predmeta u teren.

Takođe, predsednik FSS Slaviša Kokeza i selektor reprezentacije Mladen Krstajić platiće po 5.000 švajcarskih franaka zbog izjava posle utakmice u kojima su kritikovali suđenje.

XS
SM
MD
LG