Vesti

1

Pedijatar doma zdravlja u Novom Sadu zaražen morbilama

Autor: MIM

Izvor: Beta

Pedijatar doma zdravlja u Novom Sadu zaražen morbilama

Izvor: Foto: pixabay

Kako je navedeno, doktorka je zaražena virusom "zbog izloženosti nevakcinisanoj, zaraženoj deci", a Dom zdravlja je odmah obavio "redovne procedure u takvim i sličnim slučajevima".

Po preporuci epidemiologa, iz predostrožnosti su 20. juna pozvana sva deca koja su bila u kontaktu sa doktorkom.

Nevakcinisani, a stariji od godinu dana, pozvani su na vakcinaciju, dok su nevakcinisani, a mlađi od šest meseci upućeni u Dečiju bolnicu da prime imunoglobulin.

"Sve gore napomenuto je redovna procedura u ovakvim i sličnim situacijama. Nevolja je što je ona mogla biti izbegnuta da je obuhvat vakcinacije MMR-om kao nekada", dodali su iz Doma zdravlja.

Dodali su da bi trebalo da se radi na promociji imunizacije i na podizanju bezbednog obuhvata na više od 95 odsto.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Katarina

Kada bi se zdravstvenim radnicima odradile analize antitela i onda dopustio kontakt sa pacijentima samo onima koji već imaju antitela, kako bi onda došlo do toga da radnik rizikuje da zarazi nedužno stanovništvo????? Nego svaliti problem na kalendar vakcinacije. Dobro, ali svaljivanje problema ne dovodi do rešenja. Ako iz zdravstvenog sistema nema jasne granice ko sme da radi, nego posle traže opravdanja, kako onda roditelji da reaguju ako taj medicinski radnik prvo sebe nije želeo zaštititi tako što bi se makar potrudio proveriti antitela, a onda se i vakcinisati.