Capital.ba

Azijske berze nastavljaju negativni niz

25.06.2018. / 11:30

TOKIO, Azijski indeksi pali su i na početku nove nedjelje zbog strahova od trgovinskog rata.

MSCI Asia Pacific Index je novu nedjelju otvorio padom od 0,2 posto. Prošle nedjelje je korigiran 1 posto što je njegov najveći nedjeljni pad u posljednja tri mjeseca.

Shanghai Composite Index je protekle nedjelje potonuo 3,7 posto nakon što je Trump najavio novu seriju carinskih tarifa na kineski izvoz u vrijednosti od 200 milijardi dolara.

Analitičari kažu kako je protekle nedjelje uvjerio investitore da će bliska budućnost postati vrlo haotična jer se mogu očekivati nove mjere i s američke i s kineske strane, a ne valja smetnuti s uma da se mini trgovinski rat događa i na realciji SAD-EU. Posljednji primjer – automobilska industrija.

Kineska centralna banka zbog svega je ovoga u nedjelju donijela važnu odluku kojom se bankama smanjuje stopa obvezne rezerve za 50 baznih bodova. To je donijelo malo olakšanja kineskom tržišttu pa je CSI300 indeks bluechip kineskih akcija jutros porastao 0,1 posto.

Indeks automobilske industrije koji je protekle nedjelje potonuo 4,7 posto, jutros je bio praktički nepromjenjen. Američki predsjednik Donald Trump zaprijetio je krajem prošle nedjelje uvođenjem 20-postotnih carina na uvoz svih automobila proizvedenih u EU, ako evropski blok ne ukloni trgovinska ograničenja na robu iz SAD-a.

“Ukoliko ove tarife i barijere ne budu uskoro otklonjene, uvešćemo 20-postotnu tarifu na sve njihove automobile koji dolaze u SAD”, napisao je Trump u svojoj objavi na Twitteru.

Najnovija prijetnja dolazi samo mjesec dana nakon što je Trumpova administracija otvorila istragu o efektima uvoza vozila po nacionalnu sigurnost SAD-a. IZ Bruxellesa su već odgovorili da će uzvratiti protivmjerama. Hina

 

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!