23. jun  2018. 08.18  →  23.46 | Izvor: Tanjug, B92, RTV

FSS se žali FIFA na Briha, VAR, Šaćirijeve kopačke...

KALINJINGRAD, MOSKVA -

Potpredsednik Fudbalskog savez Srbije Savo Milošević i generalni sekretar Saveza Jovan Šurbatović potvrdili su da će uložiti žalbu FIFA zbog tendencioznog suđenje Feliksa Briha, ali i provokacija albanskih fudbalera i navijača na meču sa Švajcarskom u Kalinjingradu, prenosi B92.

video icon

Srbija je izgubila od Švajcarske 2:1 posle preokreta, a meč je obeležio detalj iz 66. minuta kada je Nemac Brih svirao Aleksandru Mitroviću faul u napadu, iako su ga u tom trenutku istovremeno držala dvojica protivničkih igrača u svom kaznenom prostoru.

"Sve je jasno, već smo obavili dosta razgovora, zvanično smo uputili žalbu i protest FIFA na suđenje. Ne očekujem neke spektakularne odluke, ali mi imamo još jednu utakmicu i nećemo se tako lako odreći osmine finala", rekao je Milošević.

On je rekao da ne traži opravdanje za izgubljenu utakmicu.

"Ali ako uvedemo sistem koji treba neke stvari da reguliše i mi u dve utakmice doživimo ovakve stvari. Ni protiv Kostarike nije pozvan VAR za penal nad Mitrovićem, isti penal koji je suđen za Hrvatsku protiv Nigerije. Ovo je malo skandaloznija odluka u kojoj je gospodin dosudio kontra faul. Čak je i to sebi dozvolio. Onda je pitanje što smo uveli VAR . Onda je očigledno da taj VAR važi samo za neke i po potrebi", rekao je Milošević.

Ferdinand: Srbija je opljačkana

Čuveni štoper Mančester Junajteda Rio Ferdinand opisao je nedosuđen penal nad Mitrovićem kao "pljačku", prenosi "Dejli mejl".

"Jedan od defanzivnih igrača uopšte nije gledao u loptu. Mitrović je bio među dvojicom igrača, kako je to uopšte mogao da bude faul u napadu? Ovo je bilo kao pljačka na ulici, neverovatno", rekao je Ferdinand tokom analize utakmice na Bi-Bi- Siju.

Fudbaler Vest Hema Pablo Sabaleta se složio sa Ferdinandom, rekavši da ne može da veruje da faul nije dosuđen.

"Mislim da je ovo bila veoma čista situacija za sudiju, pošto jedan od igrača uopšte nije gledao loptu. Samo je držao Mitrovića", rekao je Sabaleta.

On je rekao da ispada da pričamo samo o jednom detalju, ali da taj jedan detalj odlučuje utakmicu, jer "na 1:1 da je penal i damo gol potpuno je drugačija priča".

Na priču Miloševića nadovezao se Šurbatović koji je objasnio zbog čega će FSS sve da se žali FIFA i šta očekuje od toga."Uz konstantno tendenciozno suđenje, ta odluka nije jedina bila sporna. Ja sam u prvom poluvremenu video da čovek ima tendenciozne odluke. Prvi naš start bio je žuti karton, drugi start je bio žuti. Treći je bio žuti. Prvi faul Matića, prvi Milivojevića, prvi Sergeja. Tu se već videlo da je suđenje tendenciozno. I uz sve to mi smo imali i igru, i rezultat, maksimalno dobru situaciju na terenu", rekao je Milošević.

"Mi imamo dva sata posle utakmice da najavimo žalbu, mi smo to uradili. U stalnom smo kontaktu sa lokalnom kancelarijom FIFA . Naš stručni tim u Beogradu priprema analizu cele utakmice. Nije u pitanju samo penal. Žalbu ćemo predati u roku, još sutra i javno ćemo je objaviti. Ono što nemamo je jednak tretman.

On je rekao da se naš savez pre samog početka utakmice žalio na nastup Šaćirija koji je na kopačkama imao zastavu tzv. države Kosovo.

Ljajić: Srbija je nadtrčana

Ministar za unutrašnju i spoljašnju trgovinu i telekomunikacije Rasim Ljajić izjavio je danas da je srpski reprezentativac Dušan Tadić pružio najtačniju analizu utakmice, kada je rekao da je srpska reprezentacija "nadtrčana".

"Jednostavno on je rekao da je naš tim nadtrčan od strane protivnika i čini mi se da to jeste bio ključ ove utakmice. Oni su više trčali, bolje pokrivali teren, bliže stajali našim igračima, mi smo naprosto pali negde od 60. minuta i to je definitivno odlučilo utakmicu", rekao je Ljajić novinarima na Kopaoniku.

Ministar je istakao da se ne treba predavati, jer je reprezentacija Kostarike pokazala da "može i sa Brazilom da se igra".

"Uložili smo prigovor, tražili da promeni obuću. To je očigledna politička provokacija, igrali smo protiv Švajcarske, a ne protiv Kosova. Oni su nam odgovorili da prema propisima ima pravo da nastupi...", rekao je Šurbatović.

On je dodao da ne očekuje da FIFA izbaci Švajcarsku, ali da Srbija mora da zaštiti svoj integritet.
"Mi smo kažnjeni za utakmicu protiv Kostarike, koja je bila mirna, bez ikakvih incidenata naših navijača, 10.000 franaka zbog male zastave koja se pojavila 45 minuta pre utakmice na minut. Sada čekamo da vidimo kako će reagovati FIFA na kopačke Šaćirija, na dvoglavog albanskog orla na tribinama, proslava gola je takođe skandalozna. FIFA nema isti tretman za sve", kaže Šurbatović.On je ukazao da su na stadionu uočene neke zastave kojima nije mesto.

"Šta nas očekuje protiv Brazila ako imamo ovakav tretman u prve dve utakmice?", kaže Šurbatović.

Krstajić na Instagramu: Nekad Hag, a sad VAR

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Mladen Krstajić postavio je danas na Instagramu sliku povlačenja Mitrovića u kaznenom prostoru Švajcarske i poručio da izgleda da su Srbi osuđeni na selektivnu pravdu.

aleksandar mitrovic feliks brih srbija mundijal jpg

Selektor je situaciju iz kaznenog prostora Švajcarske istakao iz pet uglova nakon što nemački sudija Brih nije okarakterisao kao penal događaj, pa čak ni tražio VAR .

"Nažalost, samo Srbi su izgleda osuđeni na selektivnu pravdu, nekad prokleti Hag, a danas u fudbalu VAR ", napisao je Krstajić.

Brih je toliko bio uveren u odluku da nije penal da čak nije želeo da pogleda situaciju ni putem VAR -a.

Austrijski mediji: Provocirali Srbe "albanskim orlom"

Austrijski mediji u izveštajima o pobedi Švajcarske ukazali su na provokaciju švajcarskih reprezentativaca Granita Džake i Džerdana Šaćirija.

Pod naslovom "Švajcarci provocirali Srbe", bečki dnevnik "Hojte", na svom portalu posebnu vest je posvetio ovom nesportskom ponašanju.

Takođe i ostali mediji navode da je Džaka posle postizanja izjednačujućeg gola isti proslavio "albanskim orlom".

dzaka saciri svajcarska jpg

"Politički napeta utakmica između Srbije i Švajcarske protekla je gotovo mirno, ali je Džaka provocirao. On nije slavio svoj gol samo za Švajcarsku, već i za Kosovo i Albaniju", ističe "Hojte".

List dodaje da je Džaka provocirao srpske navijače, podsećajući da je on potiče od porodice kosovskih Albanaca koja je izbegla u Švajcarsku.

Takođe se dodaje da je Šaćiri, nakon svog gola, koji je doneo pobedu Švajcarskoj, slavio uz "albanskog orla".

Komentatori austrijske državne televizije ORF kritikovali su ovaj gest , ističući da nije nimalo sportski, i konstatovali da takav način "slavlja" dva igrača švajcarske reprezentacije zasigurno neće izazvati debate samo u Srbiji, već i Švajcarskoj.

Blik: Džaka i Šaćiri genijalne budale

Naslovne strane švajcarskih medija danas su posvećene pobedi nad reprezentacijom Srbije, ali i kritici na račun Šaćirija i Džake.

"Pobedom od 2:1 nad Srbijom Svetsko prvenstvo za našu reprezentaciju postaje turnir bez granica, ali je slavlje 'albanskim orlom' Šaćirija i Džake bilo nepotrebno i glupo", napisao je šef sportske redakcije najtiražnijeg dnevnika "Blik" Feliks Bingeser.

Džaka: To je bila poruka za porodicu

Džaka i Šaćiri tvrde da način na koji su proslavili golove nije bila provokacija, a Džaka dodaje da je to bila poruka i pobeda za njegovu porodicu, u Švajcarskoj, ali i u Albaniji i na Kosovu.

"To su bile čiste emocije. Ovo je za mene bila posebna utakmica. Za moju porodicu u Švajcarskoj, ali i za onu iz Albanije i sa Kosova. Ovo je pobeda za njih, uvek su mi pružali podršku. To nije bila poruka protivniku, ali me briga za reakcije", rekao je Džaka za švajcarske medije.

Šaćiri, rođen u Gnjilanu, nije želeo da ističe u prvi plan radovanje kod pobedničkog gola u 90. minutu, već da je Švajcarska zasluženo pobedila.

"Ne želim da pričam o proslavi gola. U fudbalu uvek ima emocija. Svi su videli šta sam uradio, ali to je sada prošlost", kaže on.

"Igrali su svim srcem, ali to što nisu hladne glave proslavili golove, velika je mrlja nakon ove odlične večeri. Provokativno slavlje 'albanskim orlom' kao švajcarski navijač može se opravdati kao gest dva igrača koje je teško vaspitati. Međutim, da li će FIFA to takođe tako smatrati, ostaje da se vidi"; upozorava on.

"Blik" ističe da treba očekivati da će ovaj slučaj biti istražen, jer minira težnju fudbalske organizacije da sport treba da povezuje i integriše.

"Takve provokacije protiv ovog protivnika, i posebno na ovoj pozornici je samo jedno - nepotrebno i glupo", ocenio je Bingeser.

"Noje Ciriher cajtung" ( NZZ ) ocenjuje da Džaki i Šaćiriju nedostaje politička senzibilnost, navodeći da su svojim slavljem posle postignutih golova provocirali srpske gledaoce.

"Oni su time ponovo podstakli diskusiju koja je smatrana okončanom, ili barem ublaženom", komentar je NZZ .

saciri, svajcarska jpg

"Šaćiri i Džaka, dva najtalentovanija igrača ove švajcarske generacije, svojom igrom odlučili su utakmicu u korist svoje ekipe, imaju tako precizne noge kao gotovo niko u toj selekciji. Ali njihova politička senzibilnost i društvena svest su nerazvijeni. Oni su ove večeri mogli da puste samo fudbal da 'govori', ali su 'govorili' rukama slaveći golove, 'kulturnim kodom', koji je shvaćen od strane srpskih gledalaca na stadionu i pred televizijskim ekranima kao provokacija", naglašava list.

Gardijan: Džaka i Šaćiri doneli balkansku politiku na SP

Džaka i Šaćiri rizikuju da povećaju političke tenzije na Balkanu, time što su pokazali albanski nacionalistički simbol, piše Gardijan.

Švajcarski selektor Vladimir Petković rekao je da nikada ne bi trebalo mešati politiku i fudbal.

"Gardijan" dodaje da je srpski reprezentativac Aleksandar Mitrović upitao Šaćirija zašto je odbio da igra za Kosovo, ako ga toliko voli i prikazuje njihovu zastavu.

Selektor srpske fudbalske reprezentacije Mladen Krstajić odbio je da komentariše poteze Šaćirija i Džake, rekavši da nema komentar.

"Ne bavim se ovim stvarima. Ja sam čovek od sporta i to je ono što ću ostati. Nemam komentar", rekao je Krstajić. 

NZZ ističe da je danima švajcarska delegacija pokušavala elegantno da izbegava ovu temu, pre svega trener Vladimir Petković, koji je ignorisao sve.Dnevnik ističe da su prstima prikazali albanskog dvoglavog orla, nacionalistički gest, i to na utakmici koja je važila kao susret visokog rizika.

List podvlači da slavlje nije bilo nepromišljeno.

NZZ ukazuje da su ova dva igrača podstakli diskusiju koja je više godina nanela štetu švajcarskom timu.

"Kulturni razdor postoji u ekipi, navodilo se tada, a pokazivanje albanskog orla je bio izraz toga", podseća NZZ ukazujući da je zbog toga 2014. odlučeno da se takva gestikulacija ubuduće ne upotrebljava.

"Tada je Valon Behrami rekao da više neće biti takvih problema, ali sada se videlo da rad Fudbalskog saveza na senzibilizaciji nije održivo delovao", konstatuje list dodajući da su Džaka i Šaćiri u Kalinjingradu imali više pametnijih mogućnosti da slave umesto ovakvim provokacijama.

Kosovski političari provocirali na tviteru tokom utakmice

Tokom utakmice, kosovski političari su na društvenim mrežama provocirali i Srbe i Švajcarce, ostavljajući komentare u kojima se potencira da kosovski Albanci igraju protiv Srbije i da su oni pobedili našu reprezentaciju, a ne Švajcarska.

Brnabić fudbalerima: Nema predaje, idemo dalje!

Premijerka Srbije Ana Brnabić uputila je sinoć poruku podrške srpskim fudbalerima.

"Čeka nas još jedna važna utakmica, nema predaje!", napisala je ona na Tviter nalogu.

"Idemo dalje", dodala je premijerka.

Kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli je na Tviteru uoči meča napisao da se nada da će kosovski Albanci pobediti Srbiju, iako je Srbija igrala protiv Švajcarske.

Ambasadorka Prištine u Vašingtonu Fljora Čitaku tvitovala je da su golovi Šaćirija i Granita Džake istorijski za Kosovo, prenosi Blic."Hoće li naši momci pobediti Srbiju večeras? Mislim da hoće", napisao je Pacoli, a na crtežu koji prati njegov tvit preko Švajcarske zastave farbaju albanskog "dvoglavog orla".

"Dva kosovska Albanca zabeležila su danas pobedu za Švajcarsku protiv Srbije. Njihove porodice su dobile utočište u Švajcarskoj tokom rata u Kosovu. Danas su postigli golove i pobedili. Sport je ponekad više od sporta. Danas ste nosili našu istoriju na ramenima. Volim vas", poručila je Čitaku.

Vučić: Neka nas mrze, to govori o njihovoj, i o našoj veličini

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas da je ponosan na građane Srbije koji su i u tuzi zbog poraza bili ujedinjeni i dostojanstveni, nikoga nisu vređali, niti pokazali mržnju, a onima koji nas mrze poručio je da slobodno nastave, jer "to govori i o njihovoj i o našoj veličini".

U Gracu divljali albanski navijači

U Gracu se sinoć grupa albanskih navijača sukobila, najpre sa srpskim navijačima, a potom i policijom.

Ova grupa, kako je danas po podne saopštila policija, najpre je provocirala srpske navijače na javnom gledanju u centru grada.

Zatim, kada je krenula organizovano do drugog mesta, pošto je videla jednog biciklistu koji je hteo da ih snima mobilnim telefonom, grupa je nasrnula na njega.

Policija, koja je bila u blizini uspela je ubrzo da zaustavi napad, ali su Albanci onda kao metu "otkrili" policajce.

Oni su pesnicama i nogama nasrnuli na čuvare reda, a jednog gađali punom limenom piva.

U tom napadu, kako je saopšteno, povređena su četiri policajca.

To je odgovor predsednika Srbije na način na koji su hrvatski i švajcarski fudbaleri proslavili svoje pobede na svetskom prvenstvu u fudbalu.

On je ponovio, kao i juče, da ćemo mi podržati naše sportiste, fudbalere."Ponosan sam na naše građane, jer je naša nacija bila ujedinjena, u tuzi sinoć i mislim da teško da smo ikada bili tužniji. Ali, nikoga nismo vređali i bili smo tužni zato što volimo svoju zemlju, a ne što mrzimo nekog drugog", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da svako sebe neka pronađe."Verujem u pobedu na sledećoj utakmici. A i ako ne bude, jednako ćemo da volimo svoju zemlju i uvek da budemo uz svoje sportiste. Ne trebaju nam pesme protiv drugih, mržnja protiv drugih, a oni neka nas mrze. To govori i o našoj i njihovoj veličini", kazao je on.

On je podvukao da ćemo čekati sledeću priliku i boriti se za svoju zemlju na najbolji moguć način.

"Ja ću tu malu priliku imati sutra u Briselu. Svako neka se na svom polju bori", naglasio je on.

Čestitao je braći Rusima na pobedama na Svetskom prvenstvu i poželeo još mnogo uspeha.

Rojters: VAR na udaru kritika zbog nedosuđenog penala za Srbiju

Kritičari VAR sistema dobili su vetar u leđa kada Srbiji, iz nekog razloga, u petak nije dosuđen penal protiv Švajcarske, iako se činilo da je reč o očiglednom prekršaju, piše Rojters, prenela je RTS.

Srbija je poražena u Kalinjingradu 2:1 pošto je Đerdan Šaćiri u poslednjem minutu postigao pobedonosni gol, ali je tok meča mogao imati drugačiji ishod da je dosuđen jedanaesterac nad Aleksandrom Mitrovićem.

Sredinom drugog poluvremena, švajcarski odbrambeni igrači Stefan Lihštajner i Fabijan Šar zgrabili su napadača Srbije i oborili ga na zemlju u šesnaestercu.

Nemački sudija Feliks Brih je odmahnuo i na neobjašnjiv način ta odluka je ostala na snazi uprkos tome što je radio VAR sistem, koji je stvoren upravo kako bi se sprečile ovakve kontroverze.

Rojters navodi reči selektora Srbije Mladena Krstajića, koji posle meča nije želeo da komentariše suđenje, ostavljajući da gledaoci sami donesu zaključak.

Takođe, britanska agencija prenosi i ocene bivšeg engleskog reprezentativca Rija Ferdinanda, koji je kao komentator Bi-Bi-Si-ja, rekao da je reč o "drumskoj pljački".

Rojters podseća i na sličnu situaciju u kojoj se našao engleski napadač Hari Kejn na meču protiv Tunisa, kada ga je odbrambeni igrač oborio na zemlju, ali ni u tom slučaju Engleskoj nije bio dosuđen penal.

 

Švajcarska: Incidenti nakon utakmice

U Švajcarskoj je, u više gradova, kako prenose mediji, tokom noći bilo incidenata koje su izazvali srpski navijači nakon pobede švajcarske reprezentacije nad Srbijom na Svetskom prvenstvu u Rusiji.

"Golovi dati za Kosovo, ne za Švajcarsku"

Nakon nesportskog ponašanja Đerdana Šaćirija i Granita Džake, Narodna partija Švajcarske (SVP) bi mogla ponovo pokrenuti debatu o fudbalerima stranog porekla u reprezentaciji te zemlje.

Zbog slavlja uz "albanskog orla", posle susreta sa Srbijom na Svetskom prvenstvu u Rusiji, SVP je uputila kritike na račun reprezentacije.

Jedna od prvih ljudi stranke Natali Rikli je na tviteru napisala da ne može da se raduje pobedi, pošto su golovi dati za Kosovo.

"Ne mogu stvarno da se radujem. Oba gola nisu data za Švajcarsku, već za Kosovo. Ukoliko bi nekada kosovska reprezentacija pobedila, to bi me radovalo za njih, ali na Svetskom prvenstvu igramo i nosimo zastavu Švajcarske", poručila je ona.

U Bazelu je, prema pisanju dnevnika "Blik", napadnut jedan navijač sa albanskom zastavom.

Njega su, ispred njegove kuće, napala tri do četiri lica od pozadi, oduzeli mu zastavu i njom mu prekrili glavu, a potom mu naneli ubode u nogu.

Državno tužilaštvo u Bazelu saopštilo je da je 31-godišnjak prevežen u bolnicu i da su napadači pobegli, ponevši zastavu sa sobom.

U Emenu su srpski navijači nasrnuli na jedno vozilo, na koje su udarali i otkinuli registraciju. Policija u kantonu Lucern potvrdila je da je podneta prijava s tim u vezi. Na istoku Švajcarske povređene su dve osobe nakon utakmice.

"U Vilu i Roršahu okupilo se po više stotina ljudi zbog utakmice. Pri tom je u Vilu povređen jedan pešak, a u Roršahu policajac, koji je regulisao saobraćaj, na koga je naleteo automobil", preneo je portparol policije kantona Sankt Galen Bruno Mecger.

On je dodao da je policija prijavila i kažnjavala na tim mestima ljude koji se nisu pridržavali saobraćajnih pravila. Nemirna je bila noć i u Cirihu gde je policija, prema izdatom saopštenju, neprestano morala da interveniše.

Između ostalih su lica, odevena u srpske dresove i zastave zapalila kosovsku zastavu, i potom napala jednog muškarca.

Švajcarci ne očekuju da FIFA reaguje

Fudbalski savez Švajcarske (SFV) stao je u zaštitu svojih reprezentativaca kosovsko-albanskog porekla, koji su tokom utakmice protiv Srbije na Svetskom prvenstvu, slavili golove "albanskim orlom", uz napomenu da ne očekuju da FIFA na to reaguje.

Delegat SFV Klaudio Sulser rekao je, na konferenciji za štampu, da se radilo o "spontanoj reakciji" igrača, ali "ne i o političkoj poruci".

I pored toga, dodao je, održan je sastanak sa Đerdanom Šaćirijem i Granitom Džakom posle utakmice.

"O tome sam razgovarao sa Đerdanom i Granitom. Želim da to produbim, ali nakon nekog vremena", kazao je Sulser.

SFV ne očekuje nikakve sankcije protiv Džake i Šaćirija.

"Ne mogu zamisliti da će biti kažnjeni zabranom", rekao je generalni sekretar SFV Aleks Mišer.

I Sulser je dodao da je uveren da FIFA neće pokrenuti nikakav postupak protiv dvojice švajcarskih reprezentativaca, dodajući da se svetska kuća fudbala nije javila SFV-u.

"Nisam siguran da će FIFA uopšte reagovati, sve zavisi kako se proceni u disciplinskoj komisiji. To nije bila politička poruka, već spontana reakcija igrača, i zato ne vidim što bi FIFA uopšte pokretala slučaj", objasnio je on.

Mišer je kazao da je rečeno dvojici igrača da više ne slave "na albanski način".

Rukovodioci SFV istakli su da ne žele da zabrane diskusiju na ovu temu, ali da imaju razloga za radovanje, pa da se tome treba posvetiti.

Tagovi
Srodne vesti

Broj komentara: 3

novi sad NS  23. 06. 2018. | 10:58
Ni za jednu reprezenraciju ne navijam iz bivse Nase SFRJ.Ali da je Srbije ostetio Nemac to je tacno.Nista drugo ne prizelkujem Nemcima danas samo isti sluca za penal pa da vidimo reakciju.Ali i srbija je kriva jer nije smela u poslednjim minutima da idu svi napred i to je bila greska znali su da je siptar brz igrac slabo ga cuvali i zato taj rezultat 2-1 a sto se provokacija tice nista niste bili od njih
Bura  23. 06. 2018. | 15:54
Svi su vedeli penal osim komenta tora RTS a. ^ &^ ^
Milan  24. 06. 2018. | 23:39
Fudbaleri Srbije na utakmici sa Švajcarskom su pokazali totalnu nespremnost i nepripremljenost.Te silne izjave pre svetskog pravenstva i sada u toku su toliko pristrasne,neodgovorne i spisak nekih želja. Za poraz smo sami krivi i suđenje je bilo pristrasno i sudija je bio na strani Švajcaraca. Naši igrači su bili spori,uglavnom pogrešno dodavali lopte,taktika i strategija nikakva,a često puta nisu znali šta sa loptom da rade.Pa ti Albanci u Švajcarskoj reprezentaciji su dali zadnji atom snage za Kosovo i Albaniju,malo čudno da to srpska ekipa nije ukapirala,nešto bi mi od Albanaca mogli i naučiti. Pa svi smo videli kako su psihički i fizički pripremljeni,a naši iskreno govoreći im nisu bili dorasli.Pojedinačno i tim kao celina je slab,izbor igrača je pogrešan,a selektor je priča za sebe. Muslin je veliki stručnjak i oni koji su ga smenili treba da se stide,direktno su ponizili Srbiju kao državu. U srpskom fudbalu vlada lopovluk,puno je smrada i naši igrači su na jeziku samo jaki...