Hoće li u Švajcarskoj biti debate o "albanskom orlu"?

Gotovo miran duel reprezentacija Srbije i Švajcarske na Svetskom prvenstvu u Rusiji politički napetim učinili su fudbaleri koji predstavljaju alpsku državu.

Izvor: B92, Tanjug

Petak, 22.06.2018.

23:11

Hoće li u Švajcarskoj biti debate o
Getty Images

I austrijski mediji, za čiju nacionalnu fudbalsku selekciju takođe nastupaju fudbaleri rođeni i na prostorima Kosova i Metohije, primetili su da su “Švajcarci provocirali Srbe”, uz jasno obeležavanje Granita Džake i Đerdana Šaćirija kao glavnih aktera priče.

"Politički napeta utakmica između Srbije i Švajcarske protekla je gotovo mirno, ali je Džaka provocirao. On nije slavio svoj gol samo za Švajcarsku, već i za Kosovo i Albaniju", ističe "Hojte".

List dodaje da je Džaka provocirao srpske naviijače, podsećajući da je on potiče od porodice kosovsih Albanaca koja je izbegla u Švajcarsku.

Takođe se dodaje da je Šaćiri, nakon svog gola, koji je doneo pobedu Švajcarskoj, slavio uz "albanskog orla".

Komentatori austrijske državne televizije ORF kritikovali su ovaj gest , ističući da nije nimalo sportski, i konstatovali da takav način "slavlja" dva igrača švajcarske reprezentacije zasigurno neće izazvati debate samo u Srbiji, već i Švajcarskoj.

Švajcarski Noje rihter cajtung takođe piše o gestikulacijama strelaca golova za selekciju države u koju su njihovi roditelji izbegli iz tadašnje Jugoslavije.

”Dva najtalentovanija igrača ove generacije su odlučili utakmicu u Kaljiningradu, ali se njihov politički osećaj i socijalna odgovornost nisu razvili. Trebalo je da samo da govore o fudbalu večeras, ali su svojim rukama slali simbol koji provocira srpske navijače na stadionu i kraj televizora. To je simbol albanskog dvoglavog orla. Srbija nema dobre odnose ni sa Albanijom, a igrači poreklom sa Kosova to znaju”, navodi se u tekstu.

Podseća se da je u novembru 2014. godine savet igrača švajcarskog nacionalnog tima odlučio da za takve gestove nema mesta, a Valon Behrami je rekao da “neće biti takvih problema”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

61 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: