Najnovije vesti
Vesti Društvo
ZA DVE GODINE SRBIJU NASELILO 2.000 RUSA Znaju da život u Srbiji nije savršen, ali bore se da ostanu iz JEDNOG RAZLOGA (VIDEO)

ZA DVE GODINE SRBIJU NASELILO 2.000 RUSA Znaju da život u Srbiji nije savršen, ali bore se da ostanu iz JEDNOG RAZLOGA (VIDEO)

Prema podacima ruske agencije za statistiku Rostat, nakon početka rata u Ukrajini 2014. u Srbiju se u naredne dve godine doselilo ukupno 2.080 državljana Rusije.

Ruska porodica u Srbiji Foto: Radio Slobodna Evropa / screenshot
Ruska porodica u Srbiji

Među njima je i četvoročlana porodica Onopriev koja se doselila u Staru Pazovu nadomak Beograda, piše Radio Slobodna Evropa.

Kako kažu za Radio Slobodna Evropa, u Srbiju su došli iz Rostova na Donu, grada koji se nalazi na 50 kilometara od istočne granice Ukrajine. Preselili su se 2014. godine, nakon početka oružanih sukoba u Donjecku i Lugansku, jer se, kako sami kažu, u Rusiji više nisu osećali sigurno.

Prema rečima Andreja i Ivete, najveća prepreka za spokojan život u Rostovu je visok stepen kriminala zbog kojeg svoju decu nikada nisu smeli da puštaju da bilo gde idu sami.

- Visoki stepen kriminala je tamo, razumete. Mogu te kidnapovati, mogu te prebiti, mogu te silovati... U medijima i novinama stalno piše ubistva, ubistva - kaže Andrej Onopriev.

Pored kriminala, Onoprijeve je brinula blizina rata u Ukrajini i opasnost da njihovi sinovi odu u rusku vojsku a potom budu regrutovani.

- Jedna prijateljica mi kaže: "Slušaj, uradi bilo šta da ovo izbegneš. Jedva sam preživela ovu jednu godinu i sva sam posedela." Ne daj bože. Druga prijateljica je skoro izgubila sina - kaže Iveta Osher.

Andrej Onopriev pokrenuo je svoj blog gde je redovno kačio fotografije života u Rostovu na Donu, snimke ratnih konvoja sa oklopnim vozilima i municijom i siromaštva u kojem žive stanovnici Rostova.

- Sada je u toku rat u Siriji. Kada zemlja troši novac za ratove onda život postaje sve teži i teži za stanovnike. Njena majka na primer prima penziju od negde oko sto dolara. I mora ona da preživi sa tom penzijom! To je jako teško - kaže on.

Njegova žena Iveta dodaje da penzija njene majke nije dovoljna da plati vodu struju i ostalo i da je zbog toga primorana da radi iako ima preko 70 godina.

Za Srbiju su čuli preko prijatelja i dva puta su je posetili pre nego što su se doselili u Staru Pazovu 2015. godine, gde i sada žive. Na odluku da se presele najviše je uticala činjenica da u Srbiji lako mogu da dobiju privremenu boravišnu dozvolu ukoliko kupe nekretninu.

Da je i život u Srbiji nesavršen saznali su iskustveno, kada su se susreli sa birokratskim poteškoćama prilikom otvaranja restorana srpsko-ruske kuhinje, od kojeg su planirali da žive. Međutim i pored ovih poteškoća, Onoprijevi sami ističu da ipak žele da odbace rusko državljanstvo i postanu punopravni građani Srbije.

- A znate zašto? Zato što vi sa svojim pasošem možete da putujete bez viza, recimo, u Grčku, u Nemačku, u Francusku, u Italiju, ja maštam da posetim Italiju, a nama s ruskim pasošima potrebna je viza za putovanje u šengenski prostor - kaže Iveta i izričito ponavlja: "Neću u Rusiju!"